Kolumne

Trgovci (ne) kuže plave ZG vrećice

Autor: Tomislav Radnić / 24.10.2022.

Trgovci (ne) kuže plave ZG vrećice

Sigečica. Ponedjeljak, 9 sati ujutro. Plavih ZG vrećica na svakome koraku, i to ne mislim u kontejnerima, već na raznim kvartovskim prodajnim mjestima, čitaj - dućanima, kioscima i ostalim prodavaonicama raznolike robe pa i plavih ZG vrećica. Kako to, kako to - pitam prodavačicu. Pa konačno ih je bilo za naručiti. Pitam drugu, identičan odgovor. Dakle, vrećica ima jer su ih trgovci konačno mogli naručiti, odnosno, bilo ih je za naručiti. Zašto je onda gradonačelnik Tomašević početkom ovog mjeseca, kada plave ZG vrećice nisi mogao pronaći ni uz pse tragače, prst krivnje uperio prema - trgovcima. Rekavši da vrećica nema jer ih trgovci valjda nisu dovoljno naručili.

Ako se imalo razumijem u trgovinu i odnos ponude i potražnje, onda smatram logičnim pa i očekivanim da trgovci naručuju puno onoga što im najbolje ide. Naravno, tog određenog proizvoda zbog daljnje velike potražnje i tada može nestati s polica, no to ne znači da trgovci nisu dovoljno naručili - samo je potražnja ipak uspjela prerasti ponudu. A o plavim ZG vrećicama napisane su priče i priče, napravljeni brojni TV prilozi, snimljeni kilometri emisija. Nije koncem rujna i početkom listopada valjda bilo Zagrepčanina koji barem jednom dnevno nije spomenuo plave ZG vrećice ili barem napisao Facebook status u kojem su glavnu ulogu imale - plave vrećice. U takvom plavom ZG ludilu nekako je teško za povjerovati da su trgovci bili toliko nesposobni pa nisu naručili dovoljno vrećica, i tako brojne Zagrepčane ostavili bez ključnog sredstva za odlaganje miješanog komunalnog otpada.

No gradonačelnik Tomašević tvrdi, odnosno, tada je tvrdio da je to stvarno tako, jer kad su ga novinari pitali kako to da je već tijekom prvih nekoliko dana života novog sustava naplate odvoza otpada, u gotovo cijelome gradu, ponestalo plavih ZG vrećica - mrtvo hladno je odgovorio kako ih trgovci vjerojatno nisu naručili dovoljno.

Ako se pita gradonačelnika Tomaševića, uvijek je netko drugi kriv, on nikada, njegovi ljudi nikada, platforma Možemo nikada. Bandić je znao reći da je on kriv i kad golub krepa na Jelačić placu. Tomašević bi tu njegovu poštapalicu mogao malo prilagoditi sebi pa reći - Ja nisam kriv ni kad goluba praćkom pogodim u glavu pa on padne i krepa na Jelačić placu. Kriva je praćka, kriv je onaj koji mi ju je dao u ruke, kriv je kamen što je tako tvrd, kriv je golub što leti i što se našao na putu tom nesretnom tvrdom kamenu.

Na kraju, i da trgovci stvarno nisu naručili dovoljno vrećica, odnosno, da je potražnja tijekom tih prvih dana života novog sustava naplate odvoza otpada bila tolika da je prerasla ponudu baš svih trgovaca koji su u svoje trgovine stavili i plave ZG vrećice - je li primjereno, partnerski, pristojno da gradonačelnik glavnog hrvatskog grada, bez da trepne, javno, pred kamerama i ostalim medijima, kaže - trgovci valjda nisu naručili dovoljno vrećica?! I to tjedan ili dva nakon što je iste te trgovce hvalio kako su u svojim trgovinama pristali prodavati te vrećice uz minimalnu maržu!! No već sam u ranijem tekstu rekao kako je gradonačelniku Tomaševiću istina relativna, kako je oblikuje ovisno o trenutku pa su Zagrepčani u lipnju i srpnju svoj otpad toliko dobro razdvajali da ga Čistoća jednostavno nije uspjevala na vrijeme pokupiti, zbog čega su svi kontejneri, pa i oni za miješani komunalni otpad, bili pretrpani smećem. Onda smo odjednom krajem rujna otpad počeli toliko loše razdvajati da nas se na to jednostavno trebalo prisiliti. Uvedene su skupe plave ZG vrećice pa tko više razdvaja - više će uštedjeti, odnosno, trebat će manje skupih plavih ZG vrećica. I onda, samo dva tjedna od uvođenja novog sustava naplate odvoza otpada, Zagrepčani se ponovno vraćaju u onaj mod iz lipnja i srpnja pa ponovno počinju toliko dobro razdvajati otpad da se dijelovima grada broj odvoza miješanog komunalnog otpada smanjuje na jednom tjedno. Naravno, kao i u lipnju i srpnju, i sada, u listopadu, gradonačelnik najavljuje povećanje broja odvoza ostalih komponenti otpada, iako su svi ti kontejneri i u lipnju i srpnju, i u kolovozu i rujnu, a i sada u listopadu - dupkom puni, a Čistoća, iako nema nikakvih problema, kako kaže gradonačelnik Tomašević, i dalje otpad ne odvozi redovito. Jedino su računi i gradonačelnikova relativizacija istine - konstantni.