Zagreb

Žustra rasprava na Odboru za imenovanja, dohvatili se Rada Borić i Hasanbegović

06.02.2018.

Žustra rasprava na Odboru za imenovanja, dohvatili se Rada Borić i Hasanbegović

Održana je još jedna sjednica skupštinskog Odbora za imenovanja, a ni ova nije prošla mirno. Zaiskrilo je između Rade Borić, članice tog odbora iz redova Nove ljevice te Zlatka Hasanbegovića, predsjednika odbora i člana stranke Neovisni za Hrvatsku. Razlog neslaganja, u najmanju ruku je čudan. Rada Borić, naime, tražila je da se s dnevnog reda odbora maknu prijedlozi Antifašističke inicijative Hrvatske da se jedna zagrebačka ulica nazove po Crvenoj armiji, a druga po Titovu suradniku Aleksandru Rankoviću, dok je Hasanbegović ustrajao da sporni projedlozi ostanu u dnevnom redu. 

No niti je Rada Borić skrenula udesno, niti je Zlatko Hasanbegović promijenio svoj politički smjer, samo su jedno drugom, ali i ostalim skupštinarima, pa i javnosti, htjeli dokazati što su već htjeli dokazati.

Naime, na odboru su se, uz spomenute prijedloge spomenute Inicijative, našla i tri prijedloga skupštinskog zastupnika Renata Peteka iz stranke Naprijed Hrvatska. On je predložio da se park u kojem se nalazi bista Ive Lole Ribara nazove Parkom Ive Lole Ribara, da se dio Ulice Trnsko nazove po X. zagrebačkom korpusu te da jedna ulica u gradu dobije ime Ulica 8. svibnja, u znak sječanja na "oslobođenje Zagreba". No kako je Zlatko Hasanbegović u dnevni red stavio i spomenute prijedloge Antifašističe inicijative, Rada Borić je zaključila kako on namjerno želi "kontaminirati" prijedloge Renata Peteka, stavljajući pod isti šešir sve, po njemu, slične prijedloge.

Hasanbegović, s druge strane, tvrdi da pri slaganju dnevnog reda nikome nije želio naštetiti, najmanje zastupniku Peteku, već da je želio pokazati da na odboru kojem predsjeda nema tabu tema. Tvrdi da su ga često znali prozivati da na dnevni red Odbora za imenovanja stavlja teme koje su mu bliske, a izbjegava one koje nisu, poput Petekovih, pa je želio pokazati da to nije tako.

Kako bilo, sat i pol članovi odbora raspravljali su o nekoliko prijedloga, a dobar dio vremena potrošili su na spomenutu raspravu oko samog dnevnog reda. Zanimljivo da je HDZ-ov član odbora, Ivan Ćelić, stao na stranu Rade Borić i tražio da se sporni prijedlozi Antifašističke inicijative ukolone s dnevnog reda.

Na koncu, Petekovi prijedlozi, kao i oni Antifašističke inicijative, odbačeni su većinom glasova, odnosno, jednoglasno.