Zagreb

ZET će stati na 10 minuta

Autor: Tomislav Radnić / 15.05.2018.

ZET će stati na 10 minuta

Sindikalisti ZET-a, zajedno s ostalim sindikatima vozača i prometnih djelatnika, protive se izmjenama i dopunama Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem kojima bi se dijelu radnika ukinuo beneficirani radni staž te ih se primoralo da rade do 67. godine života.

ZET će u srijedu, 16. svibnja, na deset minuta prekinuti promet svih tramavaja i autobusa u Zagrebu, a isto će napraviti i kolege im u Splitu, Rijeci i Osijeku. Prosvjed upozorenja, kako ga nazivaju, počinje točno u podne.

Resornom ministru i cijeloj Vladi poručuju da ne prihvaćaju takve rigorozne izmjene Zakona koje ne idu samo na štetu radnicima već i građanima. Naime, ako će se vozače tramvaja i autobusa primoravati da voze do 67. godine života, prometne nesreće bit će česte, tvrde sindikalisti.

Prosvjedom upozorenja ministru Marku Paviću i predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću poručuju da ne misle pristati na zakonske izmjene, a ako ovi na njima budu ustrajali, spremni su i na prosvjede u trajanju duljem od 10 minuta. Ako im se, pak, pridruže i vozači kamiona, kao i strojovođe, mogu doslovno blokirati cijelu zemlju.