Zagreb

Željko Uhlir i taj nesretni, nesretni amandman HNS-a

Autor: Tomislav Radnić / 09.02.2021.

Željko Uhlir i taj nesretni, nesretni amandman HNS-a

Željko Uhlir, novi predsjednik zagrebačkog HNS-a, inače i državni tajnik u bivšem ministarstvu Predraga Štromara, aktualnog saborskog zastupnika te stranke, zadnjih se tjedana prilično aktivirao, kao da je malim koracima krenuo u kampanju za zagrebačkog gradonačelnika, mada kandidaturu (još) nije službeno obznanio.

Tako je Željko Uhlir 1. veljače, na pressici kod Mosta slobode, gradonačelnika Milana Bandića optužio za nebrigu o zagrebačkim mostovima, zbog čega su oni, rekao je tada, u jako lošem stanju. Već sutra, pak, održat će još jednu pressicu, ovog puta o takozvanim POS-ovim stanovima, "idealnom konceptu stanogradnje u ovim kriznim vremenima, kada si rijetki mogu osigurati kvadrat-dva vlastite nekretnine", za koji, međutim, gradonačelnik Bandić nije zainteresiran, kako stoji u pozivu za medije.

No Uhlir, čini se, ne preza ni pred neistinama, u najmanju ruku, ne bi li se u javnom i političkom prostoru pokušao nametnuti kao netko na koga se u Zagrebu u budućnosti može računati.

Naime, na spomenutoj pressici 1. veljače govorio je kako HNS u Saboru neće podržati HDZ-ove izmjene i dopune Zakona o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije ukoliko ta stranka ne usvoji njihov amandman koji bi, pojednostavljeno rečeno, tretman namijenjen stanovnicima potresom pogođene Sisačko-moslavačke županije, omogućio i građanima Zagreba čije je nekretnine oštetio zagrebački potres.

No saborska oporba, podsjetimo, 29. siječnja srušila je kvorum, o spomenutim izmjenama i dopunama Zakona nije se glasalo, ali je Željko Uhlir, kao i ostali HNS-ovci, vrlo dobro znao da Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem ne kani usvojiti njihov amandman. Dapače, u saborsku su proceduru HDZ-ovci uputili vlastiti, suprotan spomenutom HNS-ovom.

Željko Uhlir je, dakle, na pressici 1. veljače novinarima govorio kako HNS neće podržati zakonske izmjene i dopune ukoliko njihov amandman ne bude usvojen, iako je već 29. siječnja, a možda i ranije znao da od HNS-ova amandmana neće biti ni slova A.

No tu priči nije kraj. O izmjenama i dopunama Zakona o obnovi Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije glasalo se na sjednici Sabora tjedan dana kasnije, 5. veljače, gdje je HNS-ov amandman, s obzirom da ga HNS-ovci nisu povukli, odbijen, i to sa 74 glasa protiv, 37 glasova za i 10 suzdržanih, nakon čega je HNS zakonske izmjene i dopune ipak i bez zadrške - PODRŽAO.