Zagreb

Žarko Peša - dolaskom Bandića počeo je i kraj Hipodroma

Autor: Tomislav Radnić / 05.06.2019.

Žarko Peša - dolaskom Bandića počeo je i kraj Hipodroma

Trakavica s Hipodromom nastavlja se dalje. Gradonačelnik Milan Bandić, čini se, ne odustaje od svog nauma - gradnje "Zagrebačkog Manhattana" na prostoru sadašnjeg Hipodroma, NK Lokomotive i dijela Zagrebačkog velesajma, investicije vrijedne milijardu eura.

Gradonačelnik Milan Bandić, uz pomoć svog nacionalno-zagrebačkog koalicijskog partnera, čelnika HDZ-a i Vlade Andreja Plenkovića, već je našao rješenje za "zaobilaženje" odredbe Zakona o sportu koja jedinicama lokalne samouprave nalaže pronalaženje alternativne lokacije za sportsku građevinu ako se na njenom mjestu planira graditi nešto drugo. To je proglašenje "Zagrebačkog Manhattana" strateškim projektom, što znači da se alternativu za Hipodrom ne bi trebalo nalaziti. To je, slučajno ili namjerno, potvrdio i sam gradonačelnik na jučerašnjoj sjednici Gradske skupštine. Upitan hoće li "Zagrebački Manhattan" biti proglašen strateškim projektom, rekao je da to već jest strateški projekt.

No doznajemo da je sastanak nacionalno-zagrebačkih koalicijskih partnera na rasporedu idući tjedan. Osim o ministrici Blaženki Divjak, Imunološkom zavodu i još nekim temama, riječi bi trebalo biti i o spomenutome, proglašenju "Zagrebačkog Manhattana" strateškim projektom.

Gradonačelnik je na jučerašnjoj sjednici Skupštine ponovio i da ga nije previše briga za konje privatnih vlasnika, a pritom je za te plemenite životinje rekao i "kljusad", iako je i sam svojevremeno imao čak četiri darovana konja, od kojih su tri još živa, a dva smještena upravo na Hipodromu.

Trkaći konj Piccolo Fiore je, na žalost, uginuo; preponaš Breezer trenutno se nalazi na privatnom hipodromu u Velikoj Mlaki, dok su dva konja za kočiju, Slavonija i Toplica, još uvijek na Hipodromu. Iako ni jedan ne glasi na ime gradonačelnika Bandića, naši izvori s Hipodroma nam potvrđuju da su to njegovi konji.

No davno je, doznajemo, gradonačelnik "bacio oko" na vrijedno zemljište uz rijeku Savu, još prije 19 godina kada je prvi puta izabran za gradonačelnika Zagreba, a priču oko podmuklog preuzimanja Hipodroma ispričao nam je gospodin Žarko Peša, koji je od 1993. do 2003. godine upravljao Konjičkim društvom Zagreb, koje je, pak, upravljalo Hipodromom koji u to vrijeme nije bio u vlasništvu Zagrebačkog holdinga, odnosno, Ustanove Upravljanje sportskim objektima.

- Ja sam u to vrijeme bio predsjednik Konjičkog društva Zagreb. Mi smo upravljali Hipodromom, a od Grada Zagreba nismo dobivali nikakav novac jer smo se financirali vlastitim sredstvima, od organizacije turnira, sponzora, članarina i slično. To je bilo zlatno doba konjičkog sporta u Zagrebu - rekao je Žarko Peša za Z1 televiziju.

U to vrijeme Zagreb je vodila HDZ-ova Marina Matulović Dropulić koja je, govori nam Peša, bila voljna Hipodrom pretvoriti u pravi konjički centar, po uzoru na slične u svijetu, gdje bi se održavala prvoklasna konjička natjecanja i "vrtjeli" milijuni.

- Dogovarali smo da Hipodrom stavimo u jednu organiziraniju funkciju, da ga pretvorimo u pravi konjički centar, povežemo s Jarunom i tada još neuređenim Bundekom. Da to bude zelena sportska oaza, svojevrsna pluća Grada Zagreba. Marina Matulović Dropulić bila je za to pa se u projekt krenulo. Građevinskom fakultetu plaćena je izrada projektne dokumentacije, napravljeno je idejno rješenje, a na temelju njega izdana je i lokacijska dozvola. To je bio projekt u vrijednosti današnjih 100 milijuna eura. Na njega su se javili Francuzi koji su bili spremni uložiti ta sredstva nakon čega bi Zagrebački hipodrom postao središtem konjičkog sporta u ovom dijelu Europe - nastvalja Peša.

No onda su se "dogodili" izbori, Marina Matulović Dropulić je poražena, a na čelo Zagreba dolazi danas najdugovječniji gradonačelnik metropole, Milan Bandić.

- Prvo je Bandić, navodno kao veliki ljubitelj konja, počeo obilaziti Hipodrom, nabavljati neke konje, tražiti nam sponzore, iako tada nismo trebali pomoć Grada Zagreba. Rekao sam, sami smo se financirali. Ali on je jednostavno "bacio oko" na Hipodrom. Jačanjem građevinskog lobija Bandić je na mene počeo vršiti pritisak da mu ja prepustim Hipodrom. Nudio mi je, doslovno, što god želim, samo da se maknem, jer on, govorio je tada, ima plan na mjestu Hipodroma graditi vile. Obećavao je i preseljenje Hipodroma, sve, samo da se ja maknem iz priče i dozvolim mu raditi što želi. Kako ja na to nisam pristajao, krenuo je u ofanzivu. Naime, Konjičko društvo Zagreb tada je bilo i vlasnik Hipodroma, ne Grad Zagreb. Oni su zato, pod vodstvom "Bandićeva čovjeka" Mladena Gvajca, napravili izvanrednu Skupštinu Konjičkog društva Zagreb i mene maknuli s pozicije predsjednika tog Društva. Gvajc je postao novim predsjednikom Konjičkog društva Zagreb, a njegov tast, tadašnji pročelnik Gradskog zavoda za katastar, Stjepan Galić, Hipodrom je "prepisao" na ad hoc osnovanu Ustanovu upravljanje sportskim objektom Hipodrom Zagreb - prisjeća se Žarko Peša dodajući da je to bio početak kraja Zagrebačkog hipodroma.

- U moje vrijeme na Hipodromu je radilo 4 ili 5 ljudi, no "ulaskom" Bandića na Hipodrom broj zaposlenih se utrostručio. Konjičko društvo Zagreb je ugašeno, oko 150 tisuća kuna koliko sam ostavio na računu Društva je potrošeno, a Hipodrom je počeo mijenjati vlasnike. Prvo je njime upravljala spomenuta Ustanova upravljanje sportskim objektom Hipodrom Zagreb, potom Zagrebački holding da bi danas on bio pod ingerencijom Ustanove Upravljanje sportskim objektima. Eto, mi danas govorimo o zatvaranju Hipodroma i odumiranju konjičkog sporta u Zagrebu, dok susjedi Mađari na njemu zarađuju milijune eura. Spomenuti Francuzi, naime, koji su Zagrebački hipodrom trebali pretvoriti u centar konjičkog sporta u ovom dijelu Europe, na koncu su to napravili u Budimpešti - zaključuje Žarko Peša.

U subotu će se na glavnom ulazu u Hipodrom održati i prosvjed jer su svi jednostavno zaprepašteni iznenadnom odlukom Grada o zatvaranju Hipodroma s početkom prosinca ove godine. Ako "Zagrebački Manhattan" bude proglašen strateškim projektom, zamjenske lokacije za Hipodrom neće biti. Tome u prilog ide i to što "gradski oci" potiho vlasnike konja upućuju privatniku, Goranu Golubičeku, koji je početkom prošlog mjeseca dovršio gradnju luksuznog konjičkog centra u Gornjim Čehima, vrijednog 20-ak milijuna kuna. No, osim što će zatvaranjem Hipodroma uskraćeni ostati svi njegovi korisnici, i Grad Zagreb će ostati bez velikog i značajnog dijela konjičkog sporta, galopskih, endurance i cross natjecanja, s obzirom da spomenuti privatni konjički centar u Gornjim Čehima, kao ni onaj u Velikoj Mlaki, nemaju stazu za takva događanja.

Prethodni naš tekst o "Slučaju Hipodrom"