Zagreb

Zakulisne igre u zagrebačkom HDZ-u

31.10.2019.

Zakulisne igre u zagrebačkom HDZ-u

Prava mala pomutnja u ovim se trenucima odvija u zagrebačkom HDZ-u. Nakon što je Andrija Mikulić imenovan glavnim državnim inspektorom, a na njegovo mjesto predsjednika Gradske skupštine došao dotadašnji predsjednik skupštinskog Kluba HDZ-a Drago Prgomet, postavljalo se pitanje tko će preuzeti uzde spomenutog Kluba HDZ-a u gradskom parlamentu. To je, u smislu svojevrsnog vršitelja dužnosti, bio Mislav Herman pa je logično bilo za pretpostaviti da će i službeno biti imenovan za predsjednika Kulba. No dogodio se obrat, Gradski odbor HDZ-a za tu je funkciju predložio relativno novog skupštinskog zastupnika Ivana Kujundžića.

U utorak je održana spomenuta sjednica Gradskog odbora, no prethodilo joj je i Predsjedništvo zagrebačkog HDZ-a na kojoj je bilo 12 od 15 članova te je svih 12 prisutnih svoj glas dalo Ivanu Kujundžiću. Gradski odbor potom je tu odluku samo potvrdio, i to gotovo jednoglasno jer je Mislav Herman po tom pitanju ostao suzdržan.

Iako se odmah počelo špekulirati o razlozima pravog malog rata između skupštinskog Kluba HDZ-a i Gradske organizacije stranke te pripremama za unutarstranačke izbore na kojima će se birati čelnici gradskih organizacija, naš izvor iz zagrebačkog HDZ-a poručuje nam da se, zapravo, radi o vrlo jednostavnoj stvari - miru u kući, u Gundulićevoj 21a.

- U zagrebačkom HDZ-u već dugo traju bitke raznih struja koje su i dovele do toga da HDZ već godinama nije iznijedrio jačeg kandidata na zagrebačkim izborima te je neprestano u sijeni gradonačelnika Milana Bandića. Da bi se bitkama konačno stalo na kraj, potreban je čovjek koji može pomiriti Gradsku organizaciju i skupštinski Klub, odnosno, Andriju Mikulića, koji je još uvijek predsjednik zagrebačkog HDZ-a te skupštinskog predsjednika Dragu Prgometa. A najbolji kandidat za to je upravo Ivan Kujundžić. Osim toga, Kujundžić jedan od osnivača HDZ-a, a dobar je i s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem, puno bolji nego li će Mislav Herman to ikada biti. Zato je Kujundžić i predložen za predsjednika Kluba, da se bitkama stane na kraj, da spomenute struje konačno nađu zajednički jezik, a time i ojača pozicija HDZ-a u Gradu Zagrebu - tvrdi naš izvor iz Gradske organizacije HDZ-a.

IVAN KUJUNDŽIĆ MOGAO BI GLASATI PROTIV GUP-a

Ivan Kujundžić u dosadašnjem kratkom mandatu u skupštinskim klupama izazvao je čuđenje pa i osude stranačkih kolege, prvenstveno na posljednjoj sjednici Skupštine, kada je suprotno kolegama iz Kluba, podržao Demografsku strategiju Milana Bandića. No na još veće osude mogao bi naići na sjednici u studenome kada bi mogao glasati protiv GUP-a ako se do tada ne "pomire" Grad Zagreb, njegov predlagač, i struka - arhitekti i urbanisti koji su već nekoliko puta istupali tvrdeći da su predložene izmjene i dopune GUP-a dijelom u neskladu sa zakonima, pravilnicima, uredbama i planom više razine.

Na sjednici u studenom, naime, ponovno bi se na skupštinskom dnevnom redu trebao naći GUP, kojega je gradonačelnik Milan Bandić povukao s one u srpnju. Ako će struka i tada biti protiv njega, mogao bi biti i Ivan Kujundžić, po struci kipar, kojemu je, rekao je jednom prilikom, mišljenje struke vrlo važno.

- Ako nećemo slušati struku po ovom pitanju, onda je ne trebamo više uopće slušati. Onda ne trebamo slušati ni liječnike, pravnike, policiju, nikoga - kategoričan je tada bio Ivan Kujundžić.

Kako će cijela priča završiti, vidjet ćemo uskoro jer imenovanje Ivana Kujundžića predsjednikom skupštinskog Kluba HDZ-a moraju potvrditi i sami njegovi članovi, među kojima je i Mislav Herman. Što se GUP-a tiče, za njega će Kujundžić, doznajemo, dići ruku samo ako će ga podržati i struka, u protivnom bi mogao ostati suzdržan ili čak glasati protiv. A to bi gradonačelniku Milanu Bandiću moglo izazvati velike probleme jer samo jedna ruka može značiti zeleno ili crveno svjetlo GUP-u, a time i mnogima spornom Zagrebačkom Manhattanu.