Zagreb

Zagrebačkom GUP-u "crveni karton" Ministarstva graditeljstva?!

Autor: Tomislav Radnić / 09.07.2019.

Zagrebačkom GUP-u

Zagrebački HDZ naprasno je otkazao za jutros najavljenu konferenciju za medije, na kojoj su trebali govoriti o sutrašnjoj sjednici Gradske skupštine, najviše o prijedlogu izmjena i dopuna GUP-a, koje su izazvale val nezadovoljstva u glavnom gradu, najviše zbog prenamjene Hipodroma i Velesajma u mješovitu stambeno-poslovnu zonu, odnosno, najavljene gradnje takozvanog Zagrebačkog Manhattana na toj golemoj plohi. Doznajemo da se HDZ na ovaj potez odlučio jer nisu bili sigurni hoće li GUP dobiti "zeleno svjetlo" Ministartva graditeljstva, a doznajemo i da vjerojatno neće, da će svjelo biti - crveno.

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanoističkog plana Grada Zagreba nije sasvim u skladu sa zakonskim odredbama, mišljenja su, doznajemo, u Ministarstvu graditeljstva HNS-ovog ministra Predraga Štromara, što bi značilo i odgodu rasprave o GUP-u vjerojatno tek za jesen.

Bilo je burno i na sinočnjoj sjednici Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a. Dio HDZ-ovaca, predvođen Milijanom Brkićem, žestoko se usprotivio GUP-u, govoreći da ga se ne smije izglasati, dok su ostali, na čelu s Ivanom Čelićem, bili za taj prijedlog želeći ostati principijelni. No sve se prelomilo na mišljenju Ministartva graditeljstva, a ono će, prema svemu sudeći, biti negativno pa će gradonačelnik Milan Bandić izgubiti i potporu skupštinskog HDZ-a za taj prijedlog i, vjerojatno, biti prisiljen povući ga s dnevnog reda sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Naravno, svemu treba dodati da su Milan Bandić, HDZ i HNS nacionalni partneri među kojima baš i ne vladaju ljubav i sreća pa je cijela ova zavrzlama, zapravo, samo bitka unutar odavno započetog rata, kako međustranačkog, tako i unutar pojedinih struja HDZ-a.