Zagreb

Zagrebački SDP-ovci za prava žena i građanski odgoj.

08.03.2018.

Što se više priča o krizi i navodnom rasipanju gradskog SDP-a, SDP ovci izgleda postaju sve aktivniji. U Skupštini grada Zagreba pokušati će tako "progurati" dvije, njima bitne, teme - neravnopravnost žena i uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole.        

 

Svakih se dvadesetak dana u Republici Hrvatskoj dogodi ubojstvo jedne žene, a njega uglavnom počini muški član uže obitelji, najčešće partner. Najčešće je to muškarac mlađih i srednjih godina te nižeg obrazovanja. Od sto ubojstava, tvrde SDP-ovci, 30 posto čine ubojstva žena, i to je potpuno neprihvatljivo. Uz to žene su u izarzito lošem položaju kada je u pitanju društvena moć i ujecaj na donošenje odluka čemu, tvrde, svjedoči njihov zanemariv broj u parlamentu ali i gradskoj Skupštini. Žene također imaju puno manju mogućnost napredovanja u poslovnoj karijerii i uopće imaju puno manje slobodnog vremena. Ovo pogotvo vrijedi, drže SDP-ovci, za žene u realnom sektoru koje su uz to udane i imaju djecu. Takve pojedinke gotovo da ne znaju što to znači slobodno vrijeme. Pozivaju stoga skupštinare na usvajanje Povelje o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnoj razini, odnosno ratificiranje ovog dokumenta već donesenog na razini Europske unije jer time, navodi gradska zastupnica SDP-a Tamara Čubretović:  - "Pokazujemo političku volju i obvezu provođenja politike ravnopravnosti. 

Iako u gradskom SDP-u vjeruju kako će ova njihova inicijativa naići na gotovo jednoglasno odobravanje u Skupštini to će se teško, kažu, dogoditi za drugo točku koju namjeravaju progurati. Tema je uvođenje građanskog odgoja u osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb. Isprva bi se to odnosilo na pete i šeste razrede,a kasnije i na sedme i osme. Cilj uvođenja ove izvannastavne aktivnosti  za njih je učenje djece o njihovim pravima i odgovornostima, o tome kako poštivati sebe i druge, o osnovama demokracije, što će, vjeruju, rezultirati naprednijim društvom.  - Ovo nije ideološko pitanje, ovo je civilizacijsko pitanje-, poručio je SDP-ov Matej mišić koji će po svoj prilici pokušati u Skupštini progurati i odkuku da se gradonačelnika obveže da svaka tri mjeseca istoj toj Skupštini podnese pismeni dokaz o tome koje su njezine odluke i na koji način provedene.