Zagreb

Zagreb, to sam ja!

Autor: Tomislav Radnić / 30.04.2019.

Zagreb, to sam ja!

Iako Grad Zagreb ima 17 gradskih četvrti i čak 218 mjesnih odbora, čiji vodeći ljudi, svi od reda, primaju naknade koje su im nedavno i povećane, čini se da ti ljudi u svojim rukama nemaju apsolutno nikakvu vlast. Dapače, nemaju čak ni najosnovnije ovlasti. Pokazalo se to na slučaju Petruševca, u koji je gradonačelnik Milan Bandić odlučio preseliti Rome iz Plinarskog naselja, njih 70-ak, odnosno, 13 obitelji.

Peruševčani su već tri puta prosvjedovali, jednom u svom naselju, a dva puta na Kvaternikovom trgu. Potpisuju i peticiju - od 2600 stanovnika tog naselja do sada ju je potpisalo njih 1640; iako su se predstavnici Mjesnog odbora Petruševec već više puta obraćali gradonačelniku, ništa nije upalilo.

Zgrada koja je trebala postati Tehnološkim parkom, zbog čega je i kupljena 2003. godine za 29 milijuna kuna, to neće postati već se tamo sredinom svibnja kani preseliti Rome iz Plinarskog naselja, čemu se protive i oni sami jer ne žele svi pod isti krov, u zgradu koja nije primjerena za stanovanje.

Zadnji sastanak gradonačelnika Milana Bandića i predstavnika Mjesnog odbora Petruševec, doznajemo, iako u njemu sjede uglavnom članovi njegove Stranke rada i solidarnosti, završio je otprilike ovako.

- Gradske četvrti i mjesni odbori Gradu Zagrebu i meni služe kao popratne službe i imaju isključivo savjetodavan karakter. Sve odluke donosim ja. Što se peticije tiče, tražit ću provjeru potpisa - rekao je, navodno, gradonačelnik Milan Bandić svojem stranačkom kolegi Jozi Juriću, predsjedniku Mjesnog odbora Petruševec na spomenutom zadnjem sastanku održanom zbog problematike preseljenja Roma u zgradu u Novom Petruševcu.

Kako gradonačelnik razgovara sa suradnicima, naslušali smo se posljednjih dana u snimkama USKOK-a tako da je ovaj sastanak, kažu upućeni, još dobro i prošao. Uvreda nije bilo, samo je Bandić još jednom pokazao tko (i kako) vlada Zagrebom, odnosno, da želje građana sluša samo onda kada njemu to odgovara. U slučaju Petruševca to nije tako pa unatoč činjenici da ni Petruševčani ni Romi iz Plinarskog naselja ne žele selidbu, ona će uskoro biti provedena. Jer Šef je tako odlučio.