Zagreb

Zagreb ostaje bez milijuna - Bandić pokušao iznuditi Vladu pa minirao prodaju APIS-a

Autor: Tomislav Radnić / 01.06.2020.

Zagreb ostaje bez milijuna - Bandić pokušao iznuditi Vladu pa minirao prodaju APIS-a

Dok gradonačelnik Milan Bandić slavi svoja dva desetljeća na čelu Zagreba, oporba i sve veći broj građana prozivaju ga da za Zagreb nakon potresa nije učinio (gotovo) ništa. Navodno u gradskoj blagajni nema dovoljno novca ni za plaće, dok ozbiljnija obnova metropole devastirane razornim potresom iziskuje milijarde, i to eura. Dobro bi Bandiću stoga došli milijuni od prodaje gradskog udjela u tvrtki APIS, no čini se da od te prodaje neće biti ništa.

Već neko vrijeme Grad Zagreb i Vlada pregovaraju o kupoprodaji gradskih 49 posto udjela u tvrtki APIS, no izgleda da se gradonačelnik Milan Bandić malo zanio i odlučio s Vladom, na čijem se čelu nalazi nacionalno-zagrebački mu partner, HDZ, odigrati dupli pass. Naime, iako Vlada (Država) kao većinski vlasnik APIS-a (51 posto udjela) ima pravo prvokupa spomenutog gradskog udjela u tvrtki, a radi se i o strateškoj tvrtki, gradonačelnik se odlučio poigrati i putem "podebljati" cijenu APIS-a.

- Država kao većinski vlasnik APIS-a ima pravo prvokupa pa je logično s predstavnicima te Države sjesti za stol i dogovoriti se. No gradonačelnik i njegovi suradnici napravili su suprotno. Prvo su napravili vlastitu procjenu vrijednosti tvrtke koja je, gle li čuda, duplo veća od ranije procjene. To je napumpana vrijednost koja nema veze s realnošću. Jest da je APIS dobro poslovao i da mu je cijena narasla, ali sigurno ne duplo, ne na 284 milijuna kuna - govori nam dobro upućeni sugovornik iz HDZ-a koji tvrdi da će ta stranka na sjednici Skupštine 9. lipnja tražiti povlačenje prodaje APIS-a s dnevnog reda.

Procjena vrijednosti, naime, subjektivan je pojam koji ovisi o više faktora, ponajprije o tome tko procjenjuje, za koga se procjenjuje te koji je razlog prodaje. Gradska procjena vrijednosti 49 posto udjela u APIS-u je, dakle, 284 milijuna kuna, dok je ranija procjena, koju je naručio sam APIS, duplo manja.

- Druga stvar koju su gradonačelnik i suradnici napravili jest raspisivanje natječaja za kupnju udjela u APIS-u. Ključan problem je u tome što se radi o strateškoj tvrtki, a oni raspisuju natječaj ne bi li tako "napumpali" cijenu APIS-a. Naime, na taj su način planirali prikupiti ponude, možda i lažne, čime bi se digla cijena APIS-a, a onda su s tim ponudama planirali izaći pred Vladu tražeći više novca od najviše pristigle ponude. Pa tako mogu doći i do milijardu kuna, zar ne?! To je klasičan primjer iznude, Bandić od Vlade pokušava izvući što je više novca ne bi li pokrpao sve veće rupe u Gradskom proračunu. A to se tako ne radi, tako partneri ne funkcioniraju. Osim toga, ne može se samo tako licitirati sa strateškom tvrtkom koja se bavi obradom podataka - kategoričan je naš sugovornik.

I tako, dok je gradonačelniku Bandiću potrebna svaka kuna ne bi li se Zagrepčani što prije vratili svojim domovima, ne bi li započela obnova devastiranog Zagreba, ne bi li tramvajski promet konačno bio normaliziran, on pokušava minirati prodaju APIS-a, a time i višemilijunsku zaradu, istovremeno najavljujući gradnju podzemne željeznice za koju vjerojatno ni sam ne zna kako je financirati.