Zagreb

ZAGREB DOBIVA NOVI HUMANITARNI DOM

Autor: Matea Ćorić / 13.02.2018.

ZAGREB DOBIVA NOVI HUMANITARNI DOM

Malo je ljudi koji su svojim životom mijenjali živote drugih na bolje, jedan od njih bio je i fra Mladen Hrkać– ponizni franjevac koji je svoj život podredio najpotrebitijima. Po njemu je danas nazvana i humanitaran udruga Fra Mladen Hrkać koja pomaže bolesnim osobama i njihovim obiteljima koje dolaze u Zagreb na liječenje. Povodom Svjetskog dana bolesnika, Udrugu je posjetio i gradonačelnik Bandić.

Udruga fra Mladen Hrkać osnovana je 2012. godine, i do sada je kroz vrata ove ustanove prošlo više od 5000 bolesnih osoba iz čitave Hrvatske i BiH, koje dolaze u Zagreb na liječenje. 

Korisnici pomoći su smješteni u potpuno funkcionalnim i namještenim stambenim prostorima, na lokacijama koje se nalaze nadomak najvažnijih bolnica, a opremljeni su svim neophodnim prehrambenim proizvodima, higijenskim potrepštinama, tekstilnim proizvodima te kućanskim uređajima. 

U suradnji s brojnim vanjskim stručnim suradnicima, Udruga osigurava psihološku pomoć kroz individualne terapije, razgovore i radionice. Kroz podršku brojnih svećenika i bogoslova  omogućava korisnicima duhovno vodstvo kroz molitvu i razgovore što značajno utječe na njihov cjelokupni psihofizički oporavak. 

Pošto su trenutni kapaciteti Udruge nedostatni – cjelovito rješenje je izgradnja doma fra Mladen Hrkać, koji će se finncirati kroz donacije, europske fondove i osnivanje zaklade. 
Ovaj humanitarni dom trebao bi osvanuti 2021. godine u Dubravi. Zemljište je dodijelio Grad Zagreb.

Humanitarana udruga trenutno je raširena na pet različitih lokacija u Zagrebu, a u svakom od njih istovremenom može boraviti do 40 osoba.