Zagreb

U prijedlogu GUP-a Hipodrom i Velesajam izbrisani iz postojanja!

Autor: Tomislav Radnić / 14.06.2019.

U prijedlogu GUP-a Hipodrom i Velesajam izbrisani iz postojanja!

Gradski oci Zagrebački su hipodrom, čini se, već prekrižili i izbrisali iz postojanja. U prijedlogu izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana, o kojima će se raspravljati na srpanjskoj sjednici Gradske skupštine, o Hipodromu, kao i Zagrebačkom velesajmu, govori se kao o bivšim objektima.

Z1 televizija ekskluzivno je došla do jednog od najvažnijih dokumenata, Generalnog urbanističkog plana, a u njemu jasno i nedvosmislenoi stoji da su Hipodrom i Velesajam "bivši". O njima se, naime, govori kao o ex. Hipodromu i ex. Velesajmu.

Taj se dio Novog Zagreba, naime, kani pretvoriti u svojevrsni centar tog dijela metropole, koji bi, navodno, pridonosio prepoznatljivosti Grada specifičnim tematskim i estetskim dimenzijama. Na području ex. Hipodroma, kako stoji u dokumentu, niknuo bi tematski park te zona mješovite namjene, vjerojatno pretežno stambene, dok bi prostor ex. Velesajma bio zona mješovite i poslovne namjene, a sve bi to skupa, piše nadalje u dokumentu, bilo uklopljeno u cjelovito rješenje zasnovano na principima niskougljičnog razvoja Grada Zagreba.

Pri tome bi se, stoji u prijedlogu GUP-a, sve radilo u skladu s hidrotehničkim i hidrogeološkim značajkama, obilježjima prirodnog krajolika te karakteristikama ekološkog sustava, s obzirom da se ipak radi o vodozaštitnom području. Paviljoni Velesajma, koji su zaštićeni, ostali bi na mjestu i bili uklopljeni u cijeli projekt, najpoznatiji kao "Zagrebački Manhattan".

Išlo bi se i u rekonstrukciju i revitalizaciju postojećih prometnih veza, ali i u uspostavljanje novih, kako bi taj golemi "grad u gradu", kako ga je jednom prilikom nazvao gradonačelnik Milan Bandić, mogao biti dobro povezan s ostatkom Zagreba.

Podsjetimo, cijela ova priča počela je kada je gradonačelnik Bandić, kao grom iz vedra neba, najavio gradnju takozvanog Zagrebačkog Manhattana na prostoru Hipodroma, Velesajma i NK Lokomotive. Potegao je on čak i do dalekog Dubaija gdje je našao partnere za realizaciju tog projekta vrijednog oko milijardu eura.

Uslijedilo je "zatišje pred oluju". A oluja je bio dopis koji su dobili vlasnici konja na Hipodromu, u kojem, između ostalog, stoji da do početka prosinca ove godine svi konji s Hipodroma moraju biti preseljeni. Vlasnike se potom upućivalo na privatne rančeve u Zagrebu, u Malu Mlaku i Gornje Čehe, iako ni jedan ni drugi ranč nisu potpuno opremljeni za sve discipline konjičkog sporta, kao što je to Hipodrom. Ni jedan ni drugi ranč, naime, nemaju stazu za galopska natjecanja, navodno najunosniju i najisplativiju konjičku disciplinu.

Spomenimo i to da je gradonačelnik u više navrata tijekom godina, kad god bi se spomenulo Hipodrom, govorio ili o njegovu ostanku gdje jest, na Kajzerici, ili o preseljenju na neku drugu lokaciju. No sada ga, što smo mogli čuti u nekoliko navrata od samog gradonačelnika, namjerava zatvoriti, i tako, poručuju upućeni u ovaj sport, srušiti nacionalni konjički stadion, jedini takav u cijeloj Hrvatskoj, ali i šire.