Zagreb

'Teška' milijardu kuna, Katarina Velika stigla je u Zagreb. Više u Vijestima u 18h.

10.04.2018.

'Teška' milijardu kuna, Katarina Velika stigla je u Zagreb. Više u Vijestima u 18h.

Imala je više od 300 ljubavnika, a ljubav je vodila 6 puta dnevno. 'Što više gradim, to više želim' - njezina je najpoznatija izjava. Teška milijardu kuna, Carica svih Rusa, Katarina Velika, stigla je u Zagreb.

U svjetlu zategnutih hrvatsko-ruskih odnosa, iz St.Petersburga u Zagreb je stigla Katarina Velika, Carica svih Rusa, jedinstvena izložba teška više od milijardu kuna.

Prava vrijednost ove izložbe je što nije putujuća, već je specijalno napravljena za Zagreb. Tako su neki izlošci po prvi puta napustili ruski muzej 'Ermitaž' i zasjali u nekom drugom muzeju, galeriji, eto sreće, u zagrebačkim Klovićevim dvorima.

Više je od tisuću grafika, medalja, komada oružja, kao i namještaj. Naravno, nezaobilzani su i njeni raskošni portreti- neki joj se nisu svidjeli. 
-Glavni vizual izložbe je jedan od portreta Katarine Velike koji se nalazi na plakatu izložbe. Nije joj se svidio portret, rekla je kako izgleda kao švedska kuharica, i možda je upravo zato taj portret postao slavan' - istaknula je Danijela Marković iz Klovićevih dvora 

Izloženo svjedoči sve nego dosadan život Katarine velike - bila je ekscentrična, a imala je čak 300 ljubavnika, poznata po izjava kako joj je seks potreban barem 6 puta na dan.-Katarina Velika je stalno govorila kako joj sudbina nije dala muža kakvog je htjela, pa je ljubavnu utjehu tražila u brojnim ljubavnicima' - objasnila je Danijela Marković iz Klovićevih dvora 

I dok su hrvatsko-rusko politički odnosi zategnuti na najvišoj državnoj razini, među ostalim i zbog nedavnog protjerivanja jednog diplomate, s druge strane Grad Zagreb i St. Peterburg obilježavaju 50. obljetnica prijateljstva, što je ujedno i povod ove izložbe.

Izložba se otvara preksutra, a trajat će tri mjeseca. Koliko je zahtjevna dokazuje, među ostalim, i kako su dragocjenosti prevožene u nekoliko kamiona, svaki svojom tajnom rutom, pod pratnjom čak 15 ruskih kustosa. Zanimljivo je i kako je glavni sponzor izložbe ruska Sberbank, koja bi, uz drugu rusku banku VTB, po predloženom prijedlogu nagodbe, trebala ubuduće imati najveći vlasnički udio u novom Agrokoru.