Zagreb

Sve više mladih oboljeva, zatvaraju se noćni klubovi?

30.06.2020.

Sve više mladih oboljeva, zatvaraju se noćni klubovi?

Za razliku od početka epidemije kada je većina oboljelih bila starije dobi, od 50 naviše, u ovom novom valu, zadnjih dva tjedna, riječ je o puno mlađim osobama, ima ih čak mlađih i od 20 godina.

Noćni klubovi najviše, nešto vezano za ispitne rokove, malo manje teretane - uglavnom su razlozi/ lokacije gdje se većina mladih zarazi - istaknuto je danas iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar", a rečeno je kako je za razliku od početka epidemije, kada je većina oboljelih bila starije dobi, od 50 godina naviše, u ovom novom valu, zadnjih dva tjedna, riječ je o puno više  mlađih osoba, ima ih mlađih od 20 godina.

"80 posto mladih oboljelih je mlađe od 50 godina, 65 posto je mlađe od 39,  a najveći je broj , čak 45 posto do 29 godina  "- istaknula je Vanja Tešić iz NZJZ "Dr. Andrija Štampar" te dodala kako je klinička slika blaža nego kod starijih osoba. Riječ je o temperaturi od 37 do 38 koja traje dan, dva, maksimalno tri dana, velik broj ih ima i probavne smetnje, no mladi kašlju manje od starijih.

Na konferenciji za medije zagrebačkog civilnog stožera Milan Bandić je i danas ponovio kako su se mjere prebrzo ukinule, a jučer je, podsjetimo Bandić dosta kritizirao i to što nacionalni stožer nema, kako kaže,  kontrolu tko ide u noćne klubove te kakva je zapravo situacija u njima, a može se isčitati da zagovara i njihovo zatvaranje dok se trenutačna situacija oko koronavirusa opet ne smiri.

U posljednja 24 sata zabilježeno je 19 novih slučajeva, a u gradu je trenutno 221 aktivan slučaj.