Zagreb

Štromarov NE zagrebačkom GUP-u najobičnija predstava za javnost?!

Autor: Tomislav Radnić / 15.11.2019.

Štromarov NE zagrebačkom GUP-u najobičnija predstava za javnost?!

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja, HNS-ov Predrag Štromar, ponovno je Gradu Zagrebu na doradu vratio projedlog izmjena i dopuna Generalnog urabanističkog plana. Iako su aktivisti koji se protive GUP-u koji predviđa gradnju takozvanog Zagrebačkog Manhattana na prostoru Velesajma i Hipodroma pozdravili takvu odluku ministra Štromara, promaknulo im je, čini se, da se radi o sitnim-kozmetičkim ispravcima, a da je do sjednice 9. prosinca, na kojoj bi se trebao naći i GUP, ostalo sasvim dovoljno vremena da se to popravi i da se GUP na njoj nađe.

To je potvrdio i sam gradonačelnik Milan Bandić kojega vraćanje GUP-a na doradu nije previše uznemirilo. Dapače, gradonačelnik je uvjeren kako će se GUP naći na sjednici Skupštine zakazanoj za 9. prosinca, a dodao je i da to nije samo u njegovu interesu, odnosno, interesu Grada Zagreba, već i ministra Predraga Štromara te cijele Vlade.

Oporba je, nakon sastanka Plenković-Bandić 4. studenog, posumnjala da je jedini cilj sastanka bio dogovoriti se oko podrške GUP-u i proračunima, a čini se da se i nisu previše prevarili. Doznajemo da se već tada dalo naslutiti da će Štromar GUP-u dati "zeleno svjetlo".

- Procedura donošenja izmjena i dopuna GUP-a odrađena je kako treba, imat ćemo samo neke manje zahtjeve za dopunama - rekao je, navodno, HNS-ov ministar Predrag Štromar još 4. studenog, nakon nacionalno-zagrebačkog koalicijskog sastanka u Vladi.

To se pokazalo točnim jer Grad Zagreb predložene izmjene i dopune GUP-a treba samo malo popraviti. Treba precizirati da se na prostoru Hipodroma planira napraviti minimalno 51 posto sportsko-rekreacijskih sadržaja te u jednom od članaka dodati "a u skladu sa Zakonom".

Do sjednice 9. prosinca ostalo je više od 20 dana, i više nego dovoljno vremena za popraviti te dvije stvari, osobito ako se u obzir uzme činjenicu da je Ministarstvu graditeljstva trebalo 15 dana da prekontrolira cijeli dokument, dakle, sve predložene izmjene i dopune. Koliko će im onda trebati za dvije stavke?!