Zagreb

Sretan rođendan, Nikola Tesla!

Autor: Matea Ćorić / 10.07.2018.

Sretan rođendan, Nikola Tesla!

Prije 162 godine, na današnji dan rođen je genijalac čiji su izumi promjenili svijet: Nikola Tesla. Počast su odali mnogi polaganjem vijenaca na njegovom spomeniku, poklonili su se i mladi znanstvenici, budući Teslini nasljednici.

Prije točno 162 godine, 10. srpnja 1856., u Smiljanima kraj Gospića rođen je Nikola Tesla, jedan od najvećih znanstvenika i inovatora.

Najvažniji izumi su mu na području višefaznih izmjeničnih sustava i prijenosu električne energije, razradio je efektivnu metodu korištenja izmjeničnih struja, princip rotirajućih magnetskih polja, indukcijski motor. Bavio se i strujama visoke frekvencije i radiotehnikom. Patentirao ukupno oko 700 izuma. U povodu stogodišnjice njegova rođenja, mjerna jedinica gustoće magnetskoga toka ponijela je njegovo ime.

Nikola Tesla je odrastao u Smiljanu i Gospiću, gdje je završio osnovnu školu i nižu realnu gimnaziju. Sjećajući se djetinjstva jednom je kazao da je s ocem vježbao „jačanje pamćenje i razuma“ te razvijanje kritičnosti, ali da sklonost izumima duguje majci, koje je, kaže, bila toliko vješta da bi „mogla splesti tri čvora na trepavici“.