Zagreb

Slučaj Hipodrom - pogoduju li Bandić i Plenković krupnom kapitalu?!

Autor: Tomislav Radnić / 03.06.2019.

Slučaj Hipodrom - pogoduju li Bandić i Plenković krupnom kapitalu?!

Kao bomba odjeknula je vijesti da Grad Zagreb, odnosno, Ustanova Upravljanje sportskim objektima, u čijoj je nadležnosti i Zagrebački hipodrom, isti planira zatvoriti 1. prosinca ove godine. Vlasnici konja, naime, dobili su nalog prema kojem do prvog dana prosinca ni jednog konja na Hipodromu ne smije biti, a trenutno ih je tamo 147.

Gradonačelnik Milan Bandić cijelu priču nije želio previše komentirati. Prvo je kratko rekao da uopće neće komentirati nečije privatne konje, a onda dodao i da između konja privatnih vlasnika i "Zagreb Cityja" bira ovo drugo. Radi se, zapravo, o velom tajne obavijenom takozvanom "Zagrebačkom Manhattanu", projektu kojega je nedavno najavio. Gradnju pravog grada u gradu, podsjetimo, gradili bi bogati poduzetnici iz dalekog Abu Dhabija s kojima se gradonačelnik Milan Bandić nedavno i sastao.

No zanimljivo, gradonačelnik više ne spominje alternativno rješenje za Hipodrom, iako je svojevremeno spominjao naselje Blato gdje bi on trebao biti premješten. To mu nalaže i aktualni Zakon o sportu koji jedinicama lokalne samouporave propisuje pronalaženje alternativne lokacije za sportsku građevinu ako se na njenom mjestu gradi nešto drugo, nevezano za sport.

Međutim, doznajemo da bi Bandić, uz pomoć svog nacionalnog i lokalnog koalicijskog partnera, Andreja Plenkovića, čelnika Vlade i HDZ-a, mogao "bajpasirati" spomentu zakonsku odredbu, i to na način da se "Zagrebački Manhattan" proglasi projektom od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku. U tom slučaju ne treba nalaziti novu lokaciju za Hipodrom. Sastanak Grad-Vlada, na kojem bi trebalo biti riječi upravo o tome, proglašenju "Manhattana" iliti "Zagreb Cityja" strateškim projektom, trebao bi se održati već idući tjedan.

Dakle, gradonačelniku Milanu Bandiću širom se otvaraju vrata za projekt vrijedan nevjerojatnih milijardu eura, zbog kojega je nedavno potegao skroz do Ujedinjenih Arapaskih Emirata, a zbog kojega se, navodno, u Zagrebu i sastao s Draganom Markovićem Palmom.

Podsjetimo, tvrtka koja bi gradila "Zagrebački Manhattan", gradi i "Beograd na vodi", a u cijeloj priči preko Dunava spominju se, kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, tako i prijatelj mu Dragan Marković Palma, vjerojatno samo posrednik na relaciji Abu Dhabi-Beograd-Zagreb.

No doznajemo i da vlasnici konja na Hipodromu "neće biti zakinuti" ako dođe do spomenutog scenarija - zatvaranja Hipodroma i proglašenja "Zagrebačkog Manhattana" projektom od strateškog značaja zbog čega im se, rekli smo, ne bi trebalo osigurati alternativnu lokaciju.

Iz Grada Zagreba ih, doznajemo, upućuju na privatnika, Gorana Golubičeka, koji je baš nedavno u Gornjim Čehima dovršio gradnju velikog konjičkog centra vrijednog 20 milijuna kuna. Uz centar koji može primiti i do 50 konja, izgrađen je i hotel s pet zvijezdica kao i brojni drugi sadržaji. No postoji "mali" problem - tamo će moći samo natjecateljski konji, i to onih vlasnika koji će si njihov smještaj u luksuznom konjičkom centru moći priuštiti. Smještaj konja na Hipodromu, u što je uključena i hrana, košta oko 2000 kuna mjesečno, dok je kod spomenutog privatnika ta cijena gotovo dvostruko veća, oko 3800 kuna. No ako se konjički klubovi, kojih je na Hipodromu pet, ipak odluče na ranč u Gornjim Čehima, onda bi Goran Golubiček mogao dobiti i gradsku potporu koju je do sada dobivao Hipodrom, a ona iznosi između 3 i 4 milijuna kuna godišnje.

No u tom bi slučaju izgubili, kako rekreativci i djeca s posebnim potrebama koja na Hipodromu pohađaju terapijsko jahanje, tako i sam Grad Zagreb s obzirom da u Gornjim Čehima nema adekvatne staze, primjerice, za galopske i endurance utrke ili cross. Zagreb bi tako ostao bez brojnih natjecanja koja se desetljećima održavaju na Hipodromu.

Mnogi si stoga postavljaju pitanje - kome služe naši političari, u ovom slučaju gradonačelnik i predsjednik Vlade, s obzirom da se ide protiv ljudi, protiv vlasnika konja, protiv rekretivaca i djece s posebnim postrebama, a na ruku milijardera iz Abu Dhabija, čudaka iz Jagodine i poduzetnika iz Zagreba.