Zagreb

Romi idu u Petruševec - milom ili silom!

Autor: Tomislav Radnić / 04.05.2019.
Foto:

Gradonačelnik Milan Bandić voli reći kako on najbolje zna osjetiti puls i bilo građana. Često samoga sebe voli počastiti tom frazom. Ta, ipak on već 19 godina suvereno vlada glavnim hrvatskim gradom. Zašto onda, pitanje je, ne posluša ili barem ne opipa puls i bilo građana kada je riječ o preseljenju Roma iz Plinarskog naselja, ali i drugih dijelova grada, u zgradu u Novom Petruševcu, koja je trebala postati Tehnološkim parkom.

Kako doznajemo, radovi na spomenutoj zgradi u Novom Petruševcu 6 i 8, koju je Grad još 2003. godine za 29 milijuna kuna kupio za potrebe Tehnološkog parka, su pri kraju. U ponedjeljak, 6. svibnja, vjerojatno u 10 sati ujutro, trebala bi se u Novom Petruševcu održati primopredaja sporne zgrade. Gradu Zagrebu, nakon prenamjene zapuštene zgrade namjenjene za Tehnološki park u stambenu, predat će izvođač radova, tvrtka »Graditelj svratišta«, često spominjana u medijima kao jedan od najčešćih partnera Grada Zagreba kada su građevinski poslovi u pitanju. Spomenuta tvrtka, na čijem je čelu poduzetnik Dragan Radić, posljednjih je godina od Grada dobila poslove »teške« desetke milijuna kuna, a prenamjena zgrade u Novom Petruševcu, koja je koštala 3 milijuna i 700 tisuća kuna, samo je jedan od njih.

Tko će u ime Grada Zagreba potpisati primompredaju, pitanje je, no teško da će se tamo pojaviti gradonačelnik Milan Bandić osobno. Zna on jako dobro da su protiv stvaranja »romskog geta« u Novom Petruševcu sve strane u priči. I Petruševčani, koji su već nekoliko puta prosvjedovali, a potpisuju i peticiju na koju je potpis do sada stavilo više od dvije trećine stanovnika tog naselja. Tome se protivi i dio Roma iz Plinarskog naselja jer ni sami ne žele stvaranje »romskog geta«. Osim toga, poručuju, o čemu smo već pisali, da se u zgradu u Novom Petruševcu kani preseliti i opasne i zavađene romske obitelji pa bi njihov boravak pod istim krovom tenzije mogao zagrijati do užarenja, a tada je, kažu, nasilje gotovo neizbježno. Preseljenju se protive i članovi Mjesnog odbora Petruševec, iako su 4 njegova člana od njih ukupno petero, članovi Bandićeve Stranke rada i solidarnosti. Na kraju, preseljenje 30-ak romskih obitelji, kako je nedavno najavio gradonačelnik, u zgradu u Novom Petruševcu ne želi ni Hrvatski prirodoslovni muzej koji raspolaže sa zgradom tik uz spomenutu, u kojoj čuvaju dio svoje muzejske građe.

No gradonačelnika Bandića sve to previše i ne brine. Kad smo ga prije nekoliko dana o tome pitali, novinaru Z1 televizije održao je podulje predavanje o multietičnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti, bez da je odgovorio na postavljeno pitanje - zašto se, unatoč protivljenju svih strana, Rome seli u Novi Petruševec.

Primopredaja zgrade je, dakle, u ponedjeljak, dok bi prve obitelji tamo trebale doći 1. lipnja. Prema najnovijim informacijama kojima raspolažemo, radi se o 30-ak romskih obitelji koje se kani preseliti u zgradu u Novom Petruševcu, iz Struga, Plinarskog naselja te sa Savice. No upravo su Romi sa Savice, kažu nam upućeni, najopasniji. Boje ih se i ostali i jednostavno s njima ne žele pod isti krov. No čini se da izbora nemaju. Doznajemo i da su obiteljima iz Struga već isključeni struja i plin kako bi ih se prisililo na skorašnje preseljenje u Novi Petruševec.

Što se zgrade tiče, upućeni kažu da ona nikako nije pogodna ni sigurna za boravak većeg broja ljudi u njoj. Naši sugovornici tvrde da je statika zgrade davno narušena, a kako je godinama bila prepuštena zubu vremena, čak su i nosivi zidovi počeli pucati. No sve to očito nikome nije važno. Glavno da se Rome makne daleko od očiju javnosti, s lokacija gdje ili stvaraju probleme ili gdje se grade luksuzne poslovne i stambene zgrade, poput križanja Radničke i Zaharove, gdje se nalazi Plinarsko naselje. Toliko o gradonačelnikovoj multietičnosti, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti.