Zagreb

Priznanja darivateljima krvi

Autor: Biljana Starović / 11.05.2018. / 00:00

Priznanja darivateljima krvi

Četiri posto građana u Hrvatskoj daruje krv – i dok su neki taj humani postupak napravili puno pita, neki od zagrebačkih srednjoškolaca tek su započeli. Za svoje prvo dobrovoljno darivanje krvi dobili su prigodno priznanje. 

Čim je navršila 18 godina, Dora Šafran, učenica četvrtog razreda Gornjogradske gimnazije, po prvi je put darivala krv. 

- Uvijek treba pomoći, bolnicama uvijek treba krv i uvijek ima bolesnih ljudi kojima to koristi. Puno učenika iz moje škole htjelo je dati krv, neki nisu uspjeli, no dosta je njih dalo i svi su htjeli pomoći - rekla je Dora.

Škola za medicinske sestre Vinogradska već 55 godina surađuje na organiziranim akcija darivanja krvi, a profesorica Vera Grgac u tome sudjeluje 35 godina. No, nije jedina, njezina kolegica iz Škole za primalje, Mandica Ceković, svoje učenice također uči koliko je darivanje krvi human i važan čin.

Samo u metropoli 80 tisuća darivatelja godišnje daruje 40 tisuća litara krvi. Sve se to lijepo uklapa sa 65. godišnjicom darivanja krvi te 140. godišnjicom djelovanja Crvenog križa u gradu Zagrebu i Hrvatskoj.

- Svake godine imamo više od tisuću prvodarivatelja, s tim da oko 1500 srednjoškolaca pristupi darivanju krvi što je jedna impoznatna brojka. Ne znam u potpunosti za sve eruopske metropole brojke, no Zagreb je sigurno među prvima -  kazao je Petar Penava, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb

Učenicima, profesorima i školama priznanja su uručena u Gradskoj skupštini čiji im predsjednik, Andrija Mikulić, izražava poštovanje zbog dobrote i plemenitosti. A ako dosad niste, nikada nije kasno da se i vi uključite u veliku obitelj darivatelja krvi i time pomognete onima kojima je to potrebno.