Zagreb

Predstava za javnost - uspješna, GUP ide na sjednicu 9. prosinca

Autor: Tomislav Radnić / 26.11.2019.

Predstava za javnost - uspješna, GUP ide na sjednicu 9. prosinca

Iako su udruge koje se protive izmjenama i dopunama GUP-a, najviše zbog potencijalne gradnje takozvanog Zagrebačkog Manhattana, pozdravile odluku Ministarstva graditeljstva HNS-ova Predraga Štromara kada je GUP Gradu ponovo vratilo na "popravak", pisali smo tada da se radi samo o predstavi za javnost jer je odluka već bila donesena, na sastanku u Vladi 4. studenog. I tako i bi, od "velikog" NE GUP-u, došli smo do toga da će se o njemu raspravljati još ove godine, na sjednici zakazanoj za 9. prosinca, kada je na dnevnom redu i Proračun za 2020. godinu, kao i rebalans ovogodišnjeg.

Kad se koalicijske ruke slože, sve se može, kaže mudra-nova. Čelniku Vlade i HDZ-a Andreju Plenkoviću prošao je Državni proračun za 2020. godinu pa je onda korektno da nacionalno-zagrebačkom koalicijskom partneru, Milanu Bandiću, uzvrati uslugu. Dogovorili su se svi oni detalje još na sastanku 4. studenog održanom u Vladi, doznajemo, a čini se da se za sada svi drže dogovora.

Plan je bio GUP ponovno vratiti na doradu, kako bi ispalo da HNS-ov ministar Predrag Štromar nije "igrač", ali radilo se samo o maloj-kozmetičkoj doradi, za koju je Gradu i Ministarstvu trebalo svega nekoliko dana da je "popeglaju", a onda Skupštini još nekoliko dana da se GUP ipak nađe na sjednici 9. prosinca. Iz cijele priče "ispao" je i HDZ-ovac Ivan Kujundžić, jedini potencijalni protivnik ovakvom GUP-u, koji je tvrdio da ga neće podržati ukoliko se ne pomire struka i politika. Što nisu, jer su arhitekti i urbanisti još jednom rekli "ne" ovakvom prijedlogu tog važnog dokumenta. No Kujundžić je dao ostavku na mjesto zastupnika, taman kada će na Skupštinu GUP. Tko će ga zamijeniti u klupama, još nije poznato, no prema svemu sudeći, to bi mogla biti osoba koja Bandićev GUP neće dovoditi u pitanje.

Sada je jedino važno da se svih 26 članova skupštinske većine cijepilo protiv gripe kako bi svi mogli nazočiti sjednici 9. prosinca kada će se odlučivati, ne samo o GUP-u, već i o Proračunu Grada Zagreba za 2020. godinu. No sumnje da će doći do iznenađenja, govore nam naši izvori u skupštinskoj većini, gotovo da nema - jer sve je već dogovoreno, a ovo što se događa samo je postupanje po unaprijed utvrđenom scenariju.