Zagreb

PODBREŽJE: stan od 70 m2 za 1300 kuna, grade se vrtić, škola, uređuju parkovi

06.07.2018.

PODBREŽJE: stan od 70 m2 za 1300 kuna, grade se vrtić, škola, uređuju parkovi

Prvi ključevi stanova u Podbrežju podijeljeni su prije dva tjedna, dovoljno za prve medijske kritike. Tako su, u zaista transparentnom obilasku, novinari danas mogli birati i zgradu i stan i garažu i lift, kako bi se uvjerili u stanje novog naselja.

Prvo financije - stan u Podbrežju od oko 70 kvadrata mjesečno možete iznajmiti za oko 1300 kuna, a kod kupnje je kvadrat 1400 eura.

Novinari su danas transparetno birali gdje želi ići - zgrada, stan, kat, garaža, lift, soba za internet. Rijetko je ovako transparetno i detaljno organiziran obilazak, što možda i ne čudi jer su gradski oci izgleda frustirani zbog, kako tvrde, dezinformacija koje kolaju u jednim dnevnim novinama oko projekta Podbrežje.

-Jedina greška koja se dogodila od strane Grada je greška u papirima, što i priznajemo, ostalo su neistinite i lažne informacije. Naime, u dokumentaciji smo na nekim Zaključcima krivo napisali površinu stana, i ništa više - kaže pročelnik Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove Damir Lasić, te se ispričava svima.

No, lako je, tvrde, ispraviti papirnatu dokumentaciju na nekoliko Zaključaka o najmu ili kupovini stana, dok je malo teže neistinite informacije i negativni PR koji se stvara oko cijelog projekta Podbrežja - sukus je razmišljanja i dvaju gradskih pročelnika, za imovinsko-pravne poslove Damira Lasića, pročelnika za obrazovanje Ivice Lovrića, kao i Željka Horvata iz Zagrebačke stanogradnje.

Kažu da svi liftovi rade, da ništa nigdje ne curi, da sva gradnja i rokovi idu po planu, te da su informacije u jednim novinama pretenciozne i lažne. Tako su, povodom napisa da internet ne radi, novinari odvedeni u kolokacijski centar, kakav imaju samo rijetke zgrade i institucije u cijelom Zagrebu.

Gordana Pokrajčić iz podružnice Zagrebački digitalni grad istaknula je da preko svjetlosne mreže stanarima i korisnicima poslovnih prostora  je osiguran ultrabrzi širokopojasni pristup internetu, a investicija je iznosila oko 2 milijuna kuna.

Ivica Lovrić je naglasio je da do sada u vrtiće u Novom Zagrebu upisano 48-ero djece te da sa sada nemaju novih zahtjeva. Mi predviđamo da će iz Podbrežja biti oko 150 – 200 djece i svi će biti upisani bez problema. Dakle, nema panike - ističe Lovrić, dok Željko Horvat kaže kako će naselje Podbrežje u bližoj budućnosti dobiti i svoj vrtić i svoju školu. Dakle, između zgrada, kaže Horvat, imat će sve -i vrtić, i školu, i parkove, i kulturni centar. 

Na pitanje novinara o kupnji stanova znanstvenih novaka, Željko Horvat je objasnio kako se na stari raspisani natječaj javilo oko 90 zainteresiranih, no većina nije dobila kredite u bankama. Kupljena su samo dva stana i zato je kupnja stanova u tom objektu omogućena i drugima. No, iz Grada vjeruju kako će uskoro više znanstvenih novaka živjeti u Podbrežju zbog novog jednostavnijeg i povoljnijeg natječaja (sufinanciranje, bodovanje stručne spreme i tako dalje.).

Naime, zahvaljući starom natejačaju, većina novaka nije mogla u bankama  zadovoljiti uvjete - dobiti kredit, otići u minus, i tako dalje. Jer živimo u zemlji znanja, zemlji u kojoj većina radi na ugovore na određeno, i većina ima male plaće, pa i spomenuti znanstveni novaci koji teško dolaze do kredita za stan, makar i u ovim zaista povoljnim gradskim uvjetima.