Zagreb

Okretište Prečko - razlog dugogodišnje borbe

Autor: Biljana Starović / 02.10.2019.

Okretište Prečko - razlog dugogodišnje borbe

Obitelj Maršanić, koja je jučer postavila ogradu  na okretištu tramvaja u Prečkom, jer, kako tvrde, zemlja na kojoj se nalazi okretište njihovo je privatno vlasništvo, jutros se sastala s gradonačelnikom Bandićem. Ogradu su maknule gradske službe, no problem i dalje ostaje neriješen. 

22 godine traje postupak oko povrata zemlje obitelji Maršanić -zemlje koju im je Jugoslavija uzela kako bi sagradila cestu, a na kraju je na njoj Grad Zagreb napravio okretište tramvaja. Promijenile su se tri generacije ljudi i dvije države, no problem je ostao isti. Nakon što posljednjih šest mjeseci nisu uspjeli postići dogovor s Gradom, koji ih, kako kažu, ignorira, jučer su postavili ogradu na okretištu Prečko.

Cijelo poslijepodne trajao je postupak postavljanja ograde, zbog koje je bio obustavljen promet tramvajskih linija 5 i 7. Ogradu su kasnije uklonile gradske službe, a na mjesto događaja došao je i gradonačelnik, s kojim se obitelj jutros sastala.

- Nisam ništa očekivao jer na sve dopise, koje smo slali u proteklih šest mjeseci, oni su se oglušili. I danas ujutro nismo postigli nikakv dogovor. Gradonačelnik je obećao da će nešto konkretno danas učiniti, da će izaći s prijedlogom Grada - kazao je vlasnik zemljišta Mladen Maršanić.

Sestra gospodina Maršanića, Mirjana Kos,  istaknula je kako je jučerašnja situacija bila veoma stresna, no da nije bilo drugog načina. Od borbe neće odustati. A koji su mogući scenariji? Prema vlasniku zemljišta, ili će Grad, po cijeni koju dogovore, kupiti njihovo privatno zemljište ili će za njega plaćati najam. Treća opcije je da se okretište izmjesti.