Zagreb

Od sutra štrajk zagrebačkog sanitetskog prijevoza

04.02.2020.

Od sutra štrajk zagrebačkog sanitetskog prijevoza

Djelatnici zagrebačkog sanitetskog prijevoza od sutra štrajkaju. Traže koeficijente kakve su nekada imali, a kakve i danas imaju kolege im iz hitne pomoći te bolje uvjete rada, prvenstveno misleći na vozila jer su ona kojima se trenutno služe uglavnom stara i sve nesigurnija za prijevoz pacijenata. U njihovim zahtjevima podržava ih sve više, kako građana, tako i udruga koje brinu o starijim i slabo pokretnim građanima.

Iako iz resorni gradski pročelnik Vjekoslav Jeleč poziva na strpljenje, tvrdeći da bi se svi problemi na koje ukazuju djelatnici sanitetskog prijevoza trebali riješiti najkasnije do polovice godine, iako to ne ovisi o Gradu Zagrebu već Ministartvu zdravstva, oni sutra ujutro kreću u štrajk. U tome ih podržavaju građani i udruge koje brinu o starijim i slabo pokretnim građanima, korisnicima sanitetskog prijevoza. Pismo udruge "Tihi anđeli" prenosimo u cijelosti:

- Podržavamo vas i dajemo vam punu podršku u nastojanju da ostvarite pravo na isti koeficijent kao i kolege u hitnoj pomoći - napisala je predsjednica udruge Tihi anđeli, ali i uputila apel mjerodavnim tijeloma.

- Ističemo da je pacijentima, između ostaloga i članovima naše udruge, sanitetski prijevoz nužan i bez njega ne smiju ostati ni jedan dan jer njihovo zdravlje može biti ugroženo. Nadam se da će Ministarstvo zdravstva ispraviti nepravdu te da će djelatnici sanitetskog prijevoza svoje pravo ostvariti što prije, za dobrobit svih nas - stoji u nastavku pisma.

Podršku radnicima sanitetskog prijevoza dala je i inicijativa "SOS za hrvatske radnike", a s njima su se solidarizirali i brojni građani, kako iz Zagreba, tako i drugih dijelova Hrvatske.

Članovi Sindikata sanitetskog prijeviza Hrvatske, koji i stoji iza organizacije štrajka, još su jednom poručili da od svojih zahtjeva ne odustaju, no i uputili ispriku korisnicima svojih usluga.

- Iskoristio bih ovu priliku i još jednom poslao veliku ispriku, u svoje osobno ime i ime svojih kolega, kao i Sindikata, našim korisnicima usluga, odnosno našim dragim pacijentima zbog mogućih problema u organizaciji sanitetskog prijevoza - rekao je Ratko Sović, član predsjedništva Sindikata sanitetskog prijevoza Hrvatske.

Štrajk, ponovimo još jednom, počinje sutra u 6:30 sati - do ispunjenja zahtjeva. Konferencija za medije, pak, održat će se u 10 sati ispred ulaza u Nastavni zavod za hitnu medicinu grada Zagreba, ulaz s Radničke ceste.