Zagreb

Obvezna kastracija pasa?

Autor: Biljana Starović / 09.03.2018.

Obvezna kastracija pasa?

Nakon što je grad Čakovec prvi u državi donio odluku o obveznoj kastraciji pasa i mačaka, o istom pitanju se raspravlja i u metropoli. I dok udruga Prijatelji životinja podržava kastraciju kao jedini način smanjenja broja napuštenih životinja, vlasnici kućnih ljubimaca su podijeljeni.

Da je pas čovjekov najbolji  prijatelj dobro zna gospođa Anita koja ne može zamsiliti život bez kujice Lili. Zatekli smo ih u ugodnoj sunčanoj šetnji, a eventualna odluka o obveznoj kastraciji nikako nije naišla na njezino odobravanje.

- To je mučenje životinje, i one. kao i mi ljudi, vole živjeti. Postoje drugi sistemi zaštite .

Iako u Prijateljima životinja inače ne podržavaju kastraciju, u slučajevima svakodnevnog napuštanja životinja, ona je za njih nužna opcija. Kastracija kao obvezan način kontrole razmnožavanja ne bi vrijedila samo u dva slučaja.

- Bilo tko, tko se registrira kao uzgajivač pri Ministarstvu poljoprivrede ili tko se registrira kao uzgajivač pri nadležnom gradskom tijelu, s tim da taj uzgajivač ne mora uzgajati pse namijenjene prodaji, već je to mogućnost za ljude koji idu sa psima na izložbe, s obzirom da kastrirani psi ne smiju ići na izložbe - istaknuo je Matko Boršić iz Prijatelja životinja.

Kontrola o provedenoj kastraciji lako će se provoditi kroz bazu mikročipiranih pasa, dok je za mačke to malo kompliciranija situacija jer nema obveze mikročipiranja. Trošak kastracije trebali bi plaćati sami vlasnici ljubimaca, od kojih neki ne podržavaju ovaj postupak.

- Pa mislim da je to nužno potrebno, jer u gradu, ali i na selu postoji isti problem štenaca koji stradaju na različite načine - poručila je jedna vlasnica psa. S njom se ne slaže vlasnik psa koji je rekao kako svaki čovjek odlučuje što će sa svojim psom te on svog psa neće podvrgnuti kastraciji.

U Prijateljima životinja nadaju se da će se problem napuštenih pasa u Zagrebu riješiti kroz dvije do tri godine, a u slučaju obvezne kastracije, smatraju da interes zajednice mora biti ispred interesa pojedinca. Javna rasprava oko ovog pitanja traje do ponedjeljka, a nakon donošenja odluke ide u proceduru u Gradsku skupštinu.