Zagreb

Novo obećanje: Žičarom ćemo se voziti od 2020.

03.01.2019.

Novo obećanje: Žičarom ćemo se voziti od 2020.

Ministar državne imovine Goran Marić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u četvrtak su u Gradskoj upravi potpisali ugovor o darovanju zemljišta gradu Zagrebu za izgradnju žičare Sljeme koja bi, kako je najavio gradonačelnik, trebala biti gotova polovicom 2020. godine.  

Gradonačelnik Bandić je rekao da je ugovor rezultat dobre suradnje s Vladom i premijerom Plenkovićem, te najavio da će žičara biti puštena u promet polovicom 2020. godine.

Zahvalivši ministru i njegovim suradnicima, gradonačelnik Bandić je naglasio da je ovo odličan primjer suradnje lokalne i državne uprave. Drago mi je da je naša suradnja na visokoj razini jer žičara predstavlja ponajveći projekt u Zagrebu u posljednjih nekoliko desetljeća. Najavio je da polaže tečaj za vožnju radnoga stroja bager jer kad počnu radovi na žičari, želi biti prvi koji će kopati.

Ministar Goran Marić rekao je da je u ime Ministarstva do sada potpisao ugovore s jedinicama lokalne uprave u vrijednosti od milijardu kuna. Zemljište koje je država darovala Gradu Zagrebu ima velik turistički potencijal. Lako je surađivati kada suradnici znaju svoj posao, odradili smo mnoge projekte, a mnogi nas još čekaju. Istaknuo je također da je žičara Sljeme najvrjedniji projekt u Zagrebu od 1990. godine do danas. Žičara je važna zbog odnosa koji Zagrepčani imaju prema Sljemenu, doživljavaju ga kao svoja pluća, gotovo kao „dnevni boravak“.

Natječaj za tvrtku koja će graditi žičaru koji je raspisan prije šest mjeseci nije okončan jer su bile žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), rekao je. Dvije su ponude za taj posao, jedna je 298 milijuna kuna, a druga je 443 milijuna kuna, a DKOM će ovih dana odgovoriti tko će od ta dva konzorcija dobiti posao, rekao je Bandić. Kazao je da je u novinama pročitao da je već netko dobio taj posao, i to tvrtka koja je gradila zgradu gdje on stanuje.