Zagreb

Novi problemi u Novom Petruševcu

Autor: Tomislav Radnić / 30.10.2019.

Novi problemi u Novom Petruševcu

Iako se stanovnicima Petruševca život pretvorio u pakao otkako je Grad Zagreb u zgradu u Novom Petruševcu preselio brojne romske obitelji iz Plinarskog naselja i Struga, cijelu situaciju dodatno im zagorčava ZET, čija autobusna linija 217 Kvaternikov trg - Struge - Petruševečko naselje više ne vozi nego li vozi.

Podsjetimo, prije nekoliko mjeseci brojne romske obitelji iz Plinarskog naselja i Struga preseljene su u zgradu u Novom Petruševcu, neadekvatnu za stanovanje većeg broja ljudi, kako su nebrojeno puta isticali Petruševčani koji dobro znaju u kakvom je stanju sporna zgrada. Statika zgrade je narušena, u nju vodi jedan jedini ulaz, a stanovi su mali, iako je svaki dobila po jedna obitelj od kojih neke broje i po sedam, osam i više članova, govorili su bijesni stanovnici Petruševca. Potpisivali su i peticiji, prosvjedovali, no ništa nije urodilo plodom. Gradonačelnik Milan Bandić naumio je tamo preseliti Rome i to je napravio.

I dio Roma protivio se prisilnom preseljenju. Nisu željeli stvaranje romskog geta ističući da to što su oni svi Romi ne znači da su isti i da se slažu. Neke od obitelji koje su preseljene u Petruševec u međusobnoj su zavadi, neke se bave prikupljanjem otpada, neke kriminalom, a neke rade i pošteno zarađuju za kruh. Sada su svi oni, htjeli-nehtjeli, pod istim krovom i koriste jedan-jedini ulaz u zgradu.

Prvi pravi problemi počeli su s prvim danima otkako su svi oni useljeni u zgradu u Novom Petruševcu, govore nam revoltirani stanovnici tog zagrebačkog naselja. Bijesni automobili, oružani sukobi, glasna glazba, uglavnom narodna, danonočno se čuje u tom naselju, a navodno se na sve strane dila i droga. Noći u Novom Petruševcu, pogotovo vikendom, više nisu mirne kako su nekada bile već prepune zvukova guma, motora i spomenutih narodnjaka pa je samo pitanje, govore nam Petruševčani, kada će netko stradati. Policijske ophodnje postale su svakodnevne u Petruševcu, a nezadovoljstvo stanovnika iz dana u dan raste.

Ali to nije sve. Problemima se priključio i ZET, čija autobusna linija 217 Kvaternikov trg - Struge - Petruševečko naselje više ne vozi nego li vozi. Iako je vozni red jasno istaknut, kako na stajalištima te linije, tako i na stranicama ZET-a, Petruševčani tvrde da su sve češća preskakanja određenih polazaka.

Razgovarali smo s jednim od vozača sporne linije 217 koji je želio ostati anoniman, no rekao nam je kako u ZET-u jednostano nedostaje radnika, osobito mehaničara i vozača, pa su prisiljeni reducirati vozne redove određenih manje frekventnih linija, naravno, ne službeno već ovako, preskačući neke polaske.

- Što da vam kažem. U ZET-u je situacija iznimno teška. Zapošljavaju se direktori, a nedostaje nam vozača i mehaničara, same kičme jednog javnog prijevoznika. To vam je kao da imate nogometni klub s trenerom, direktorom, liječnikom i svim potrebnim ljudima, a nemate igrača. Tako je i kod nas pa smo prisiljeni reducirati određene linije jer jednostavno nema tko voziti autobuse i tramvaje. No uprava o tome šuti - rekao nam je revoltirani vozač ZET-a.

Poslali smo upit i Upravi te nekadašnje podružnice Holdinga, sada samostalne tvrtke u vlasništvu Grada Zagreba, iz koje su nam odgovorili da problema nema.

- Polasci autobusne linije 217 Kvaternikov trg - Struge - Petruševečko naselje nisu reducirani, međutim, moguća su povremena odstupanja od reda vožnje zbog poremećaja u prometu u vremenima najvećeg prometnog opterećenja ili zbog drugih okolnosti na koje prijevoznik ne može izravno utjecati. Ispričavamo se cijenjenim korisnicima ukoliko je došlo do odmaka od predviđenog rasporeda polazaka, iako raspoloživim sredstvima nastojimo u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti utjecaj čimbenika koji utječu na redovitost - rekao je za Z1 televiziju Domagoj Zeba iz Odjela za odnose s javnošću ZET-a.

No Petruševčani se pitaju kako to da su se baš sada počela događati spomenuta odstupanja kojih prije nije bilo. Zar su se prometne gužve povećale, ulice suzile ili je možda ipak nešto drugo u pitanju, upravo ono o čemu nam je govorio ZET-ov vozač?!