Zagreb

Novac za održivi razvoj - Grad Zagreb dobio 115 milijuna eura

07.02.2018.

Novac za održivi razvoj - Grad Zagreb dobio 115 milijuna eura

Ministarstvo regionalnog razvoja i Europske unije najvećim je gradovima Hrvatske osiguralo 303,4 milijuna eura za održivi razvoj. Riječ je o bespovratnim sredstvima za projekte koje su gradovi sami odabrali, a osim Zagreba novac će dobiti Split, Rijeka, Pula, Osijek, Slavonski Brod i Zadar.

U Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije održano je potpisivanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija za sedam najvećih urbanih središta.

Ukupan iznos bespovratnih sredstava definiran potpisanim sporazumima je 303,4 milijuna eura za projekte koje su Zagreb, Zadar, Split, Rijeka, Slavonski Brod, Osijek i Pula sami odabrali. Grad Zagreb od danas na raspolaganju ima 115 milijuna eura.

- Pred nama je veliki posao. Zagreb ima 30 članica Urbane anglomeracije na svom području koje trebaju pripremiti i prijaviti niz projekata u različitim područjima, od poduzetništva i kulture, do obnove napuštenih lokacija, urbanog transporta i povećavanja učinkovitosti sustava toplinarstva - rekla je Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

- Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru, Puli i Slavonskom Brodu osigurali smo 303,4 milijuna eura iz fondova EU, kako bi na vlastitom urbanom području mogli realizirati projekte koji su im potrebni za gospodarski razvoj. Nastavljamo s politikom decentralizacije upravljanja i kontrole europskih strukturnih i investicijskih fondova u Hrvatskoj, kako bi povećali kvalitetu apsorpcije raspoloživih EU sredstava. Očekujem da će gradovi iskoristiti priliku koja im se otvorila potpisivanjem Sporazuma. Odredili smo projekte, imamo popis i vremenske okvire pa očekujem da će gradovi krenuti s realizacijom u najkraćem mogućem roku - istaknula je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.