Zagreb

Ni Petruševčani ni Romi ne žele stvaranje "romskog geta" u Novom Petruševcu

Autor: Tomislav Radnić / 12.04.2019.
Foto: Tomislav Radnić

Iako su već tjedni natezanja iza nas, iako se prosvjedovalo, stvari s preseljenjem Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec vrlo su jednostavne. U neposrednoj blizini Plinarskog naselja, u zoni križanja Radničke i Zaharove ulice, grade se luksuzne poslovne i stambene zgrade pa se Romi više jednostavno ne uklapaju u taj, do jučer, zapušteni dio grada. Zato ih se "u paketu" želi maknuti daleko od očiju javnosti, iako se tome protive i oni sami, kao i stanovnici Petruševca.

Grad Zagreb još je 2003. godine najavio otvaranje Tehnološkog parka, a za tu je svrhu odabrana zapuštena zgrada u Novom Petruševcu, koju je Grad i otkupio od tadašnjeg vlasnika za 29 milijuna kuna ne bi li u njoj otvorio novi centar za zagrebačke poduzetnike. Tome su se najviše radovali stanovnici tog zagrebačkog naselja. Dobiti Tehnološki park u kvartu značilo bi i nova radna mjesta, uređene prometnice, obnovljenu svu ostalu infrastrukturu.

No od te se priče, očito, odustalo jer je zgrada godinama zjapila prazna i bila, poput brojnih drugih zgrada u vlasništvu Grada, prepuštena zubu vremena. Kako su godine prolazile, zgrada je propadala, a prema tvrdnjama Petruševčana, danas je ona opasna za boravak većeg broja ljudi jer su, kažu, čak i nosivi zidovi počeli pucati.

No netko se dosjetio da bi tu zgradu, koja se nalazi tik uz tamošnje obiteljske kuće, trebalo prenamjeniti u stambenu, i u nju preseliti 13 romskih obitelji iz Plinarskog naslja, odnosno, 70-ak ljudi.

I tu su počeli problemi jer stanovnici Petruševca žele ono što im je obećano spomenute 2003. godine - Tehnološki park, a Romi iz Plinarskog naselja ne žele prisilnu selidbu, i to u zgradu koju zovu logorom. I jedni i drugi, pak, slažu se da bi to preseljenje značilo stvaranje svojevrsnog "romskog geta" u Novom Petruševcu. No gradskim vlastima, čini se, to nije važno. Glavno da se Rome i njihove trošne kuće makne što dalje od luksuznih zgrada u Radničkoj.

Održan je i prosvjed u Petruševcu, održan je jedan, doduše, policiji neprijavljeni u četvrtak na Kvaternikovu trgu, a najavljuje se i novi za ponedjeljak u 15 sati, također na Kvaternikovu trgu.

Prosvjed protiv preseljenja Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec podržavaju i sami Romi jer, rekli smo, ni jedni ni drugi ne žele da se ostvari scenarij kojega je zamislio gradonačelnik Milan Bandić.

I ne, ne radi se tu o nikakvoj mržnji ili netrpeljivosti, poručuju i Petruševčani i Romi iz Plinarskog naselja, samo i jedni i drugi žele pravdu. Ona bi za Petruševčane bila otvaranje obećanog im Tehnološkog parka, a za Rome iz Plinarskog naslje preseljenje, ali na neku drugu lokaciju, odnosno, lokacije jer, kažu, nisu "vezani pupčanom vrpcom" da idu zajedno, a i to bi opet značilo stvaranje "romskog geta". Osim toga, tvrde da među njima ima obitelji koje međusobno nisu u najboljim odnosima pa bi boravak zavađenih obitelji zbijenih u istoj zgradi samo pogoršao situaciju koja bi, dodaju, lako mogla eskalirati u nasilje.

Zanimljive informacije doznali smo i od Petruševčana. Tvrde da za zgradu u koju se planira preseliti Rome - nisu uređeni "papiri", odnosno, da se svi radovi rade protuzakonito. Osim toga, tvrde i da im radnici svakodnevno upadaju na privatne posjede, pokušavajući bagerima i kamionima doći do zgrade, do trafostanice ili ostale infrastrukture potrebne ne bi li zapuštena zgrada zamišljena kao poslovna, bila pretvorena u stambenu.

Na kraju ostaje nekoliko pitanja na koje svi traže odgovor - zašto gradonačelnik Milan Bandić u djelo ne sprovede davno najavljeno, otvaranje Tehnološkog parka u Novom Petruševcu, zašto predstavnik Roma u Hrvatskom saboru, Veljko Kajtazi, ne pomogne Romima koji, ponavljamo, ne žele u spomenutu zgradu, i zašto se predstavnici Petruševčana, članovi Mjesnog odbora Petruševec, više ne zauzmu za njih i njihova prava.

Upućeni kažu da je odgovor na sva tri pitanja jasan i jednostavan. Gradonačelnik Bandić želi se riješiti Roma iz Plinarskog naselja, a kud li boljeg rješenja od ovoga - "strpati" ih sve skupa u trošnu zgradu daleko od očiju javnosti. Veljko Kajtazi podržava (i sluša) Bandića jer je član njegova saborskog Kluba, a i od Grada Zagreba u njegovu se udrugu "Kali Sara" slijevaju pozamašna sredstva. Mjesni odbor "ne daje sve od sebe" jer je četvero od pet članova MO Petruševec u Stranci rada i solidarnosti Milana Bandića, kao što je to i predsjednik Vijeća Gradske četvrti Peščenica-žitnjak u kojoj se nalazi i Petruševec. Računica je i više nego jasna.