Zagreb

NHR: Jedna duša, a nas dvoje

Autor: Tomislav Radnić / 17.07.2019.

NHR: Jedna duša, a nas dvoje

Jedna stranka, dva sabora, jedan u Zagrebu, a drugi u Zadru. Na jedan ide Bruna Esih, predsjednica Neovinsih za Hrvatsku, a na drugi Zlatko Hasanbegović, politički tajnik te stranke. Razgovarali smo s dva visokopozicionirana izvora iz te stranke, iz jednog i drugog tabora, i oba tvrde isto - njihov sabor je legitiman, a drugi nije. Ako gledamo Gradsku skupštinu, u kojoj Neovisni za Hrvatsku imaju pet zastupnika, lako bi moglo doći do raspada njihova skupštinskog Kluba, ali i do "ulaska" nove stranke u Starogradsku vijećnicu, Hrvatskih suverenista Ruže Tomašić.

Zagrebački tabor tvrdi da za Zadar pozive nisu dobili, već samo za Zagreb, a iz Zagreba dolazi 19 delegata, od njih 59. Zadarski tabor, pak, tvrdi da su pozivi za Zagreb stigli iz Trogira, gdje živi tajnik stranke Domagoj Bešker. Dakle, tvrde, ti pozivi nisu poslani iz sjedišta stranke u Jurišićevoj već iz stana spomenutog Beškera, koji se, dodaju "Zadrani", priklonio Hasanbegovićevoj struji. No doznajmo i da je Bešker pozive slao sa službenog stranačkog maila, dok su oni "druge strane" stizali sa privatnog maila stranačke predsjednice Brune Esih.

"Zagrepčani" tvrde da je predsjedništvo Neovisnih za Hrvatsku većinom glasova dogovorilo održavanje sabora u Zagrebu 22. srpnja u 11 sati, dok "Zadrani" na to dodaju da na tom papiru nema potpisa predsjednice stranke, Brune Esih, koja također ima pravo sazvati sabor. Osim toga, "Zadrani" smatraju i da nema razloga da na dnevnom redu zagrebačkog sabora bude izbor predsjednika stranke kada se predsjednika bira nakon isteka četverogodišnjeg mandata, dok je aktualna predsjednica, Esih, tek na polovici svog mandata.

Iako su neimenovani izvori za neke portale potvrdili da svi delegti, osim 19 zagrebačkih, dolazi u Zadar, to baš i nije istina, čini se, jer se još uvijek ne zna koja će strana u ponedjeljak u 11 sati imati kvorum. Devetnaest zagrebačkih delegata ostaje u Zagrebu, a ako im se priklone još neki, lako bi zagrebački sabor mogao imati većinu. A možda priča ode i u drugom smjeru, južnije, prema Zadru. Ni jedna ni druga strana sa sigurnošću ne želi reći da će u ovom unutarstranačkom ratu - pobijediti. Na koncu će o legitimnosti održanih sabora odlučivati Ministartvo uprave, odnosno, novi ministar u Vladi Andreja Plenkovića. Što će to sve značiti za odnose u stranci, za njihove klubove u Saboru i Skupštini, vidjet ćemo uskoro. Jer ako priča nastavi ovim putem, skupštinski bi se Klub Neovisnih za Hrvatsku mogao rasprasti na Zlatka Hasanbegovića, Tomislava Jonjića i Anu Lederer na jednoj te Brunu Esih i Krešimira Kartela na drugoj strani. Znamo da klub mora imati najmanje tri člana pa će Esih i Kartelo možda ostati bez kluba, dok bi ranije spomenuti trojac mogao ostati u dovoljnom broju za klub, no bez stranke. Naravno, to je samo jedan od scenarija jer dug je još put do rujanske sjednice Skupštine kada ćemo vidjeti tko će gdje sjediti, s kime dijeliti klupu i stranačke boje. Scenarij je i da Neovisni za Hrvatsku opstanu pod vodstvom Brune Esih, a Zlatko Hasanbegović i njegovi pristaše prijeđu u redove Hrvatskih suverenista Ruže Tomašić, što bi značilo i ulazak te stranke u zagrebački parlament. U Gradskoj skupštini je, podsjetimo, i Hrvatska stranka umirovljenika, iako nema ni jednog zastupnika. Pod njenim su, naime, imenom ušli Anka Mrak Taritaš, Sanja Konig i Darko Kordić s obzirom da GLAS tada još nije bio registriran.

Tko zna, možda cijela ova trakavica oko raskola u redovima Neovisnih za Hrvatsku, njene gradske zastupnike malo aktivira s obzirom da ih "nema" otakako su raskinuli zagrebačku koaliciju s Milanom Bandićem i HDZ-om. Na sjednicama Skupštine u raspravama gotovo da i ne sudjeluju, a većinu vremena nema ih ni u dvorani, iako su na dnevnom skupštinskom redu često vrlo važne teme za Zagreb i Zagrepčane.