Zagreb

NARUŠENO ZDRAVLJE STANOVNIKA BOTINCA NEMA VEZE S KANALIZACIJOM?!

07.10.2019.

NARUŠENO ZDRAVLJE STANOVNIKA BOTINCA NEMA VEZE S KANALIZACIJOM?!

Gradski Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" analizirao je uzorke stolica stanovnika Botinca, zrak i vodu, te ustvrdio da povraćanje i proljev na što se žale stanovnici tog naselja  - nemaju veze s kanalizacijom, za koju su rekli da je nekvalitetno napravljena i da ugrožava zdravlje. 

- Na temelju provedenog izvida te rezultata mikrobiološke analize uzoraka stolice stanovnika isključeno je postojanje grupiranja simptoma na razini probavnog sustava u stanovnika, povezano s utjecajem sustava odvodnje otpadnih voda - stoji u priopćenju koje je stiglo iz Gradskog ureda za zdravstvo, a što se tiče spomenute vode, iz NZJZ "Andrija Štampar" su rekli da je voda zdravstveno ispravna za ljudsku potrošnju te da nema negativan utjecaj vode za zdravlje.

Ispitane su u zraku i razine metana, amonijaka, sumporovodika, ugljikovog monoksida i dioksida direktno iznad okna jednog od šahtova, a rezultati su pokazali da njihova razina ne utječe negativno na kvalitetu zraka.

- Ipak, radi niskog praga u slučaju izloženosti izmjerenim vrijednostima sumporovodika (H2S) nije moguće isključiti utjecaj dodijavanja mirisom na kvalitetu života - stoji u izvještaju resornog gradskog ureda.
 
Podsjetimo, stanovnici Botinca u  lipnju su dobili novu kanalizaciju, a od tada su se počeli žaliti, kako kažu, na gorzan smar koji je sve gori i gori. Podružnica ''Vodoopskrba i odvodnja'' koja je provela radove u kolovozu je nekoliko puta rekla da je sve provedeno "po pravilima struke".