Zagreb

NAKON TITA - TITO. OBNOVLJENA "TRATINČICA ZA TITA"

Autor: Tomislav Radnić / 08.06.2018.

NAKON TITA - TITO. OBNOVLJENA

Gradonačelnik Milan Bandić nazočio je jutros završetku radova na takozvanoj "Tratinčici za Tita", spomeniku na Krugama, tik uz Vukovarsku ulicu. Svečanosti puštanja vode na Tratinčici, koja je (zapravo) fontana, nazočili su brojni gradonačelnikovi suradnici i stranački kolege. Jedino nije bilo nove pročelnice za kulturu, Ane Lederer.

Nakon što je iz centra Zagreba izgnao jugoslavenskog diktatora, maršala Tita, gradonačelnik Milan Bandić morao se nekako odužiti svojim prijateljima - antifašistima. Prvo im je obećao postavljanje bisti sedmorice sekretara SKOJ-a pa je u Prilaz baruna Filipovića vratio Ivu Lolu Ribara, potom je antifašističkim udrugama u Zagrebu povećao sredstva, a u isto to vrijeme krenuli su i radovi na Tratinčici.

Devet mjeseci od preimenovanja Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske - Tito se na mala vrata vratio u Zagreb. Zapravo, iz njega nikad nije ni otišao jer Titova Tratinčica je cijelo vrijeme tu, a sada je i obnovljena, ušminkana - i popravljena.

Iako su odnosi u tripartitnoj zagrebačkoj koaliciji, onoj između Milana Bandića, HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku, dobri, što se moglo vidjeti iz nekoliko posljednjih skupštinskih odluka, odnosno, povlačenju istih, svatko je po pitanju Tratinčice ipak zadržao svoju poziciju. Dvojica HDZ-ovih članova Vijeća Gradske četvrti Trnje, Vedran Mihelčić i Šime Kovač, ogradila su se od uređenja Tratinčice, a Ana Lederer, novopečena zagrebačka "ministrica" kulture iz redova Neovisnih za Hrvatsku, Trnje je jutros zaobišla uširokom luku, iako je za šefa joj, gradonačelnika Bandića, ovaj događaj bio od iznimnog značaja za zagrebačku kulturu. Ta, nije valjda iz čistog hira s gotovo 800 tisuća proračunskih kuna financirao uređenje Tratinčice?!