Zagreb

Najstariji brzopotezni šahovski turnir u Europi

02.01.2020.

Najstariji brzopotezni šahovski turnir u Europi

Memorijal prvog hrvatskog velemajstora Mije Udovčića j najstariji brzopotezni šahovski turnir u Europi, a ove se godine održava 57. godinu zaredom u Zagrebu i to uvijek u prvom tjednu siječnja.Ove godine za pokal bore se čak 24 igrača, a sam turnir tradicionalno je otvorio gradonačelnik Milan Bandić.

Što brže to teže jer imate manje vremena za razmišljanje, no  njma to  ne predstavlja probleM. Svaki igrač ima pravo  igrati sveukupno  3 minute i ima samo 2 skunde za svaki potez.

- Igra se po posebnim šahovskim uvjetima i po posebnim prvilima na 5 minuta, znači skraćeno vrijeme, doista atraktivno- naglasi je predsjednik Zagrebačkog šahovskog saveza Nenad Škare.

-Ima puno smicalica,zanimljiva je igra i borit ću se protiv jakih igrača- komntirao je jedan od igrača  Damjan Horvat.

Početnici za što više šah matova trebali bi provoditi trideset sati tjedno za šahovskom pločom dok je kod proesionalaca potrebno nšto manje vremena...

- Nekih desetak sati tjedno igram, šah je povezan s matematikom i dobar je za razvijanje moždanih stanica pa ga preporučujem od malih nogu- istaknuo je mladi natjecatej Matej Blažeka.

Svi sudionici dobivaju i pravila ponašanja Tu je prije svega pristojno ponašanje ali i uredan izgled.Naravno tu su i brojne nagrade za deset najboljih i kreću se od 400 do 2500kuna.Pobjednik turnira osvaja i pokal.

- Grad Zagreb je grad sporta i grad šaha,ostat će to i ubuduće sukladno našim mogućnostima i proračunu jer mi smo uvijek vodili računa i skrbili o zagrebačkom ali i hrvatskom šah.- dodao je gradonačelnik Milan Bandić.

I na kraju, kako kažu najbolji igrači: šah je idealan za razvijanje koncentracije i naravno same inteligencije te ga preporučujemo svima. Igračima smo poželjeli sreću i što više šah matova.