Zagreb

Nagrade za uspješne obrtnike

Autor: Biljana Starović / 20.03.2018.

Nagrade za uspješne obrtnike

Iako je kriza utjecala na obrtnike, od kojih su neki bili prisiljeni zatvoriti svoje obrte, na području grada Zagreba ipak nije sve tako crno. Nakon nekoliko godina bilježi se porast broja obrtnika – ima ih 17 900 na području grada i županije.  

14 godina je u tom poslu, a potkraj prošle godine Bianka je odlučila otvoriti svoj obrt u kojem će se baviti ugradnjom noktiju. Za svoj poslovni pothvat dobila je nagradu Obrtničke komore Zagreba za obrtnika početnika. Nije požalila zbog pokretanja posla, no ipak je istaknula neke probleme.

- Malo bi nas se više moglo informirati o našim pravima, kako bi bili zaštićeniji. Primjerice, što moramo kada dođe inspekcija, koja su naša prava, zakoni i sve ostalo - istaknula je dobitnica nagrade Mlada obrtnica Bianka Klokoč.

Obrtnička komora Zagreb obilježila je svoju 23. godišnjicu, a tom prigodom su dodijeljene nagrade i priznanja svima koji svojim djelovanjem pomažu i unaprijeđuju obrtništvo. Nina je bivša braniteljica koja je, pomoću gradskih poticaja, otvorila svoj frizerski salon. Dala je savjet svim budućim potencijalnim obrtnicima.

- Pa ja mislim da se trebaju dobro informirati o svim mogućim poticajima koji se nude. Mislim da se u lijepoj našoj, iz koje svi momentalno bježe, može puno ljepše živjeti , nego vani. Hrvatska, branitelji, burza, pa i grad Zagreb, nude jako puno toga i može se puno napraviti uz to - poručila je Nina Mikša, dobitnica priznanja Obrtnica braniteljica.

Župan Zagrebačke županije, Stjepan Kožić, dobitnik je priznanja Manduševac, za uspješnu suradnju i doprinos u zaštiti, unapređenju te razvoju obrtništva. Istaknuo je kako je Zagrebačka županija naklonjena obrtnicima i kroz niz stvari potpomaže se njihovo funkcioniranje. Tu su stručne edukacije te pomoći u financiranju projekata za EU fondove.

Mirza Šabić, koji je na čelu Obrtničke komore Zagreb, istaknuo je kako se otvaranjem obrta i samozapošljavanjem, državi rješavaju dva problema. Kako bi se nastavio pozitivan trend, bitno je educirati ljude.