Zagreb

Milan Bandić uzvraća udarac HDZ-u - podiže cijenu APIS-a na 405 milijuna kuna

Autor: Tomislav Radnić / 17.06.2020.

Milan Bandić uzvraća udarac HDZ-u - podiže cijenu APIS-a na 405 milijuna kuna

Iako pregovori Vlade i Grada Zagreba oko kupoprodaje gradskih 49 posto udjela u tvrtki APIS traju godinama, gradski HDZ-ovci prvog su lipnja za Z1 televiziju rekli kako će biti protiv te točke dnevnog reda na tada predstojećooj sjednici Skupštine. Tvrdili su da Grad lažno napuhuje cijenu te strateške tvrtrke koja se bavi obradom podataka, a posebno ih je naljutilo to što je raspisan javni natječaj za njenu prodaju, iako Država, kao vlasnik 51 posto tvrtke, ima pravo prvokupa.

Krenula je sjednica Skupštine 9. lipnja, HDZ-ovci su tada tražili povlaćenje te točke s dnevnog reda, no gradonačelnik Milan Bandić ih je odbio, odlučio je zadržati APIS u dnevnom redu pa "kud puklo da puklo", iako bi Gradu dobro došli milijuni od prodaje. Radi se, naime, o 284 milijuna kuna, koliko je Grad procijenio svoj udio u tvrtki, no HDZ-ovci tvrde da je cijena upola manja, barem po procjeni koju je naručio sam APIS.

Točka je u dnevnom redu ostala, no do nje se nije stiglo. Nastavak je uslijedio danas, ali HDZ-ovci se nisu pojavili na sjednici. Došao je samo Davor Filipović, a kasnije i Drago Prgomet. No oporba je, ne želeći držati kvorum vladajućima, napustila dovranu i srušila ga. Kako se situacija i nakon sat vremena nije promijenila, sjednica je prekinuta i nastavlja se u četvrtak.

No prepredeni gradonačelnik već je našao način kako se osvetiti dojučerašnjim dobrim nacionalno-zagrebačkim partnerima. Povisio je cijenu gradskog udjela u APIS-u, i to sa spomenutih 284 milijuna na čak 405 milijuna kuna. Navodno u Gradskom uredu za gospodarstvo nisu dobro računali pa su u prodajnu cijenu zaboravili dodati i temeljni kapital s kojim je Grad ušao u tu tvrtku. Kada se doda i on, cijena gradskog udjela u APIS-u iznosi 405 milijuna kuna, i to je iznos koji će Grad Zagreb tražiti od Vlade Republike Hrvatske ne bi li joj prodao svojih 49 posto udjela u tvrtki.

Naravno, teško da će se ta kupoprodaja dogoditi, pogotovo sada u predizborno vrijeme kada se ni ne zna tko će nakon 5. srpnja zasjesti u Banske dvore, no činjenica da će gradonačelnik Bandić imati itekako jako oružje za igrati se rata s "mrskim partnerom" HDZ-om. Teško da, tu i tamo, kada mu zatreba, neće spomenuti kako su baš HDZ-ovci stopirali prodaju udjela u APIS-u, štiteći tako interese Države, a ne Grada Zagreba i Zagrepčana koje predstavljaju u Skupštini, i to baš u vrijeme kada Zagrebu i Zagrepčanima treba svaka kuna ne bi li ozbiljnija obnova Zagreba konačno započela.