Zagreb

Mi smo HDZ, glasanje po savjesti je zabranjeno, pripremite se da budete asimilirani

Autor: Tomislav Radnić / 13.11.2019.
Foto:

Da situacija u zagrebačkom HDZ-u odavno nije savršena, i vrapci na grani znaju, a kaotičnoj atmosferi zasigurno ne pridonosi i rat na relaciji akutalni-bivši predsjednik Gradske skupštine, odnosno, predsjednik Gradske skupštine-predsjednik Gradske organizacije. Riječ je, naravno, o Dragi Prgometu i Andriji Mikuliću.

Zaratili su oni još ranije, a sve je, čini se, kulminiralo ulaskom Ivana Kujundžića u skupštinske klupe umjesto Andrije Mikulića koji je imenovan glavnim državnim inspektorom. Krenula su dopisivanja spomenutog dvojca, a nešto od toga procurilo je i u medije pa je ispalo da dva ključna čovjeka najveće HDZ-ove organizacije, zagrebačke, uopće ne komuniciraju u četiri oka, čak ni telefonski, već samo, onako, po starinski - putem pisama.

Rekli smo, posebno se sukob zaoštrio ulaskom Kujundžića u Skupštinu koji je nedavno imenovan predsjednikom Kluba skupštinskog HDZ-a i to, navodno, protivno volji skupštinskih HDZ-ovaca. Predložio ga je Gradski odbor stranke nakon održanog Predsjedništva, dok su skupštinski HDZ-ovci na toj poziciji vidjeli kolegu iz klupa gradskog parlamenta, Mislava Hermana.

Ulje na vatru dodao je i sam Kujundžić kada je na posljednjoj sjednici Gradske skupštine podržao Demografsku strategiju gradonačelnika Milana Bandića dok je ostatak HDZ-ovaca po tom pitanju ostao suzdržan. Kujundžić je, pojasno je tada, glasao po savjesti, a ona mu je naložila da podrži Strategiju, makar ona bila nedorađena i manjkava. No smatra, rekao je nakon sjednice, da je i takva Strategija bolja od činjenice da danas Demografsku strategiju nemamo, a suočeni smo s demografskom katastrofom.

No, sve to naljutilo je Kujundžićeve skupštinske kolege, najviše Dragu Prgometa, koji je Andriji Mikuliću, aktualnom predsjedniku Gradske organizacije HDZ-a, poslao još jedno pismo, u kojem se požalio na ponašanje Ivana Kujundžića.

- Na samoj sjednici kod glasanja za Strategiju zastupnik Ivan Kujundžić glasovao je protivno odluci Kluba, tj. podržao je navedenu Strategiju. Nakon čega smo sazvali sjednicu Kluba te tražili obrazloženje za navedeno glasanje koje je bilo protivno dogovoru Kluba. Obrazloženje zastupnika Kujundžića bilo je da glasa po savjesti i da će tako i u budućnosti činiti. Molim upute za daljnje postupanje, tj. zaslužuje li ovakvo ponašanje sukladno Statutu HDZ-a reakciju nadležnog političkog tijela, tj. Gradskog odbora HDZ-a Zagreb. Ili će to postati uobičajen obrazac ponašanja toleriran i potican od strane istog tijela - stoji, između ostaloga, u pismu Drage Prgometa upućenom Andriji Mikuliću.

Ukratko, čini se da je jednom od važnijih zagrebačkih HDZ-ovaca, svojevremeno i kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika, a moguće i kandidatu za predsjednika zagrebačkog HDZ-a, Dragi Prgometu, važniji dogovor unutar Kluba od savjesti vlastitih članova pa ispada da su dobri oni koji, poput Borga iz Zvjezdanih staza, djeluju slušajući kolektivnu svijest, a loši oni koji se drznu odmaknuti od kolektiva i, sukladno zdravom razumu i savjesti, sami donijeti poneku odluku.