Zagreb

Memorijalni centar raketiranja Zagreba

07.10.2019.

Memorijalni centar raketiranja Zagreba

Prošlo je 28 godina otkad su avioni Jugoslavenske Narodne Armije raketirali i teško oštetili Banske dvore, rezidenciju tadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji se za vrijeme napada nalazio u zgradi. Dan poslije Hrvatski je sabor proglasio neovisnost države. U Memorijalnom centru raketiranja Zagreba svake se godine na današnji dan održava prigodno predavanje.

Obljetnica je raketiranja i bombardiranja Banskih dvora gdje je takozvanim idealnim pogotkom potpuno uništena svečana dvorana u kojoj su trebali biti prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, Stjepan Mesić i Ante Marković. Napad je to gdje je poginula jedna osoba, a četiri su ozlijeđene.

- Upravo na ovaj dan je pojačana velikosrpska agresija na Hrvatsku i točno danas se pokušao napraviti pokušaj ubojstva predsjednika Franje Tuđmana- naglašava ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Ante Nazor.

Da u Hrvatskoj nije davana velika pozornost ovom događaju s obzirom na sve strahote koje je narod preživio i da je ovo jedan od važnijih događaja jer ipak je to bio pokušaj atentata na vođu jednog naroda, što nije mala stvar, naglasio je Ante Nazor.

- Pogođen je glavni grad svih Hrvata, povijesna jezgra grada i to ima svoju simboliku.Zato mi je iznimno drago da se ovo predavanje održava danas i da se današnji datum pokušava naglasiti- dodaje Nazor.

Predavanje pod nazivom Između Dana državnosti i Dana neovisnosti održala je Janja Sekula Gibač iz Memorijalnog centra Domovinskog rata.

- Napravili smo malo širu priču jer smatram da je potrebno posebno objasniti kronološki prikaz događaja i što je točno u devedesetima doprinjelo ovom događaju kao i višestranački izbori i na kraju stvaranje Neovisne Hrvatske- kaže autorica predavanja Janja Sekula Gibač

Memorijalni centar otvoren je za sve građane od utorka do subote od 10 do 19 sati a nedjeljom od 10 do 14 sati.