Zagreb

Međunarodni dan obitelji uz prosvjed i milenijsku fotografiju

Autor: Biljana Starović / 15.05.2018.

Međunarodni dan obitelji uz prosvjed i milenijsku fotografiju

Međunarodni je dan obitelji – i dok su u muzeju Mimara predstavljeni radovi školaraca koji govore o obitelji te se snimila milenijska fotografija, tako veselo nije bilo na Trgu svetog Marka. Tamo je Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo organizirala prosvjed očeva kojima su, kako kažu, uskraćena roditeljska prava. 

Turisti i prosvjednici zajedno na Markovom trgu. Berislav Sekulić iz Slavonskog Broda nije došao kako bi bolje upozano gornjogradske znamenitosti. Došao se izboriti za svoja prava kao oca. Rastavljen je pet godina, a dijete, koje je dodijeljeno majci, viđa svaki drugi vikend, što je zakonski minimum.

- Jako puno utječe na njega, dijete ima pet i pol godina. Taman kad se zaigra, mora ići nazad. Preveliki je taj period neviđanja s ocem, komunikacia između nas dvojice je dosta neredovita. Čujemo se telefonom, ali mimo zakonskog minimuma nekakvih dogovora za dodatno viđanje apsolutno nema - kazao je Berislav.

Berislav ističe kako su Centri za socijalnu skrb naklonjeni majkama te ne žele vidjeti da dijete treba i oca i majku. S time se slaže Ksenija Slunjski, koja sa svojim bivšim suprugom radi na tome da dobiju zajedničko roditeljstvo nad svoje troje djece.

- Pa zato što dijete treba oba roditelja, i oca i majku u istoj mjeri, treba vrijeme provoditi i s ocem i sa majkom, bez obzira na to što su oni rastavljeni. Djeca ne moraju patiti ako otac i majka nisu mogli funcionirati zajedno. Mi se dogovaramo kako bi djeca što više vremena provodila zajedno i kako bi bili i s ocem i sa majkom - rekla je Ksenija. 

O problemu neravnopravnog roditeljstva jasno govore i podaci Državnog zavoda za statistiku – od ukupnog broja djece razvedenih, njih 3321, 2867 djece dodijeljeno je majkama. 

I dok su Markovim trgom odjekivali zvižduci, ispred Mimare se pljeskalo. Uz prigodno milenijsko fotografiranje, djeca iz velikogoričkih osnovnih škola svojim su plakatima pokazala kako sudjeluju u svojim obiteljima, koji su izazovi i snage obitelji, ali i kako obitelji sudjeluju u lokalnoj zajednici. 

Obiteljska politika i demografske mjere u fokusu su rada ministarstva, pa su tako povećane rodiljne i roditeljske naknade, a uskoro će se povećati i broj korisnika dječjeg doplatka.