Zagreb

Marš za znanost 14. travnja u Zagrebu

Autor: Matea Ćorić / 12.04.2018.

Marš za znanost 14. travnja u Zagrebu

5 do 12 kaže se za osobu koja sve radi u zadnji čas i kojoj otkucava sat. Zanimljivo baš u to vrijeme, u subotu organizirati će se marševi u preko 20 zemalja, a kod nas u Splitu i Zagrebu. Ovogodišnji marš posvećen je srozavanju obrazovanja i znanosti u našoj zemlji.

Marš za znanost je manifestacija nastala 2017. godine kao reakcija na odluke američke administracije kojima se u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja i kojima se ugrožava sloboda i javno financiranje znanosti. Kako su slični problemi prepoznati diljem svijeta, manifestacija je poprimila globalne razmjere te se u nju uključila i Hrvatska.

I ove godine, u subotu 14. travnja 2018., u pet do podne organizirat će se marševi u preko 20 zemalja, a kod nas u Splitu i Zagrebu.

Ovogodišnji Marš posvećen je problematiziranju daljnjeg srozavanja obrazovanja i znanosti u našoj zemlji – nastavlja se trend nedovoljnog ulaganja u znanost i visoko obrazovanje, sustav se slabo razvija u pogledu kvalitete, a primjećujemo i srozavanje važnosti kvalitetnog profesionalnog obrazovanja i adekvatnog statusa visokoobrazovnih struka te stoga sve veći egzodus stručnjaka.

– Ako i Vi smatrate da Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima a ne na predrasudama, u kojoj javni mediji promoviraju znanost umjesto pseudoznanosti i praznovjerja, u kojoj ustanove štite stručnost i etičnost a ne klijentelizam, u kojoj implementacija svih mjera u usvojenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije ide ruku pod ruku s nužnim povećanjima ulaganja u znanost i obrazovanje – marširajte i Vi s nama! – poručuju organizatori.

Ako se slažete s njihom idejama i zahtjevima, organizatori pozivaju da se im se pridružite ovu subotu, gdje će  točno u 5 minuta prije podneva, u Preradovićevoj ulici odmarširati za znanost.