Zagreb

Laži, laži, laži me...

Autor: Tomislav Radnić / 17.12.2018.

Laži, laži, laži me...

Grad Zagreb će u 2019. godinu "uploviti" s najvećim do sada Proračunom, s proračunskim korisnicima "teškom" preko 10 milijardi kuna. Iako je u ključnnom trenutku ostao bez dijela koalicijskih partnera, Neovisnih za Hrvatsku, gradonačelnik Milan Bandić brzo se snašao - iz bolničkog kreveta došao na sjednicu i "pronašao" troje zastupnika ključnih za prolazak Proračuna - Miroslava Polovanca, Iliju Ćorića i Jozu Miličevića. 

Cijela priča s izglasavanjem Proračuna već je svima dobro poznata. Malo je nedostajalo da oporba sruši Proračun i tako Skupštinu pošalje na prijevremene izbore, no još se jednom pokazalo da gradonačelnik Milan Bandić, pa bio i u bolničkom krevetu, suvereno vlada metropolom. 

Ali pokazalo je to još jedno, tvrdi razočarana oporba, a to je da svatko u Hrvatskoj ima svoju cijenu, samo je pitanje koliko čija ruka košta. Zanimljivo, trojac koji je prošli četvrtak podržao Proračun do danas nije dao suvislo objašnjenje - zašto?!

Miroslav Polovanec, podsjetimo, izjavio je da ne želi da mu netko tko nema zagrebačko prezime nešto diktira. Upitan na koge misli, rekao je - "Na Hasanbegovića". Slično je danas izjavio i general Jozo Miličević, doduše, ne u šovinističkom tonu kao Polovanec, no slično. Rekao je da si nikako nije mogao dozvoliti da se Neovisni za Hrvatsku postavljaju kao predvodnici oporbe. Treći "veličanstveni", Ilija Ćorić, pak, izjavio je da su ga na dizanje ruke za Proračun "natjerale okolnosti". Koje, nije pojasnio.

No zanimljivo u cijelovoj ovoj priči je nešto drugo. Dvojica, Miroslav Polovanec i Jozo Miličević tvrde da su njihovi stranački kolege dobro znali kako planiraju glasati 13. prosinca, dok ti njihovi stranački kolege tvrde suprotno. Još u četvrtak Polovanec je rekao da su njegovi u stranci, u HSLS-u, dobro znali da će on podržati Proračun. HSLS-ovac Darko Klasić, iako je sumnjao u takav scenarij, rekao nam je tada da je to jutro razgovarao s tada još stranačkim kolegom Polovancem koji mu je jasno i nedvosmisleno obećao da će biti protiv Proračuna.

Slična priča dolazi i iz "tabora" Nezavisne liste Zagreb. Jozo Miličević tvrdi da je on na sastancima sa stranačkim kolegama dao do znanja da će Proračun podržati, no njegova dojučerašnja stranačka kolegica Marijana Sumpor, koja je u Skupštinu umjesto Sandre Švaljek ušla relativno nedavno, uzvraća da to nije istina. "Ja nisam znala da će on podržati Proračun. Osjećamo se izdanima, a mislim da se i birači koji su nam dali podršku osjećaju izdanima" - kratko je Sumpor komentirala Miličevićevu tvrdnju da su ona i kolege joj znali da će on stati uz Bandića i podržati Proračun.

Na kraju priče - postavlja se pitanje tko laže, a tko govori istinu jer, navodno, ni Sandra Švaljek, ni Krešo Beljak, ni Darinko Kosor nisu pojma imali da njihovi ljudi planiraju spasiti gradonačelnika Bandića, doduše, i sebe same, od prijevremenih skupštinskih izbora.