Zagreb

Kuzma Kovačić - Spomenikom domovini želi se van funkcije staviti Oltar domovine

Autor: Tomislav Radnić / 24.09.2019.

Kuzma Kovačić - Spomenikom domovini želi se van funkcije staviti Oltar domovine

Polaganjem kamena temeljca, jučer ujutro započela je gradnja Spomenika domovini, vrijednog gotovo 35 milijuna kuna. Autor projekta je arhitekt Nenad Fabijanić, a gradnji spomenika na livadi između Gradske uprave i dvorane Lisinski, odnosno, nasuprot spomenika prvom hrvatskom predjedniku Franji Tuđmanu, nazočili su gradonačelnik Milan Bandić te predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković.

Spomeniti dvojac, gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Vlade Andrej Plenković, očekivano, sretni su zbog početka gradnje Spomenika domovini. Bit će to spomenik za cijelu povijest, mjesto hrvatskog identiteta, temeljen na patnji i stradanjima, rekao je Bandić prilikom polaganja kamena temeljca. Plenković je, pak, dodao da spomenuta lokacija idealna za ovakav jedan spomenik, osobito zato što se nalazi preko puta spomenika Franji Tuđmanu.

No ne dijele svi njihovu sreću. Osim gradskih SDP-ovaca, koji tvrde da je cijena od gotovo 35 milijuna kuna s PDV-om za jedan takav spomenik jednostavnio previsoka, previše sretan nije ni akademski kipar Kuzma Kovačić, autor Oltara domovine, spomenika svim palima u Domovinskom ratu koji se nalazi na Medvedgradu.

- Nezadovoljan sam i u strahu da će podizanjem ovoga spomenika, Oltar domovine na Medvedgradu, čiji sam autor, biti stavljen izvan funkcije, kao što se to dogodilo 2000. godine, kada je nakon smrti predsjednika Franje Tuđmana na vlast došla koalicija, a onda i predsjednik Stipe Mesić, koji su to onda svojevoljno ukinuli. Od tada funkcija Oltara domovine, kao mjesta odavanja počasti državi i narodu, nije skroz vraćena. Nakon smrti predsjednika Tuđmana odmah je krenula inicijativa da se napravi drugi spomenik. Krenulo je to, mislim, još od Vlade Ivice Račana, prihvatio je to i Ivo Sanader, a tim su putem išle i sve druge Vlade nakon Račanove, odnosno, Sanaderove - rekao je za Z1 televiziju akademski kipar Kuzma Kovačić koji smatra da narod nikad neće zaboraviti Oltar domovine, no da bi politika itekako mogla te da joj je to i namjera.

Kovačić je zatiranje postojanja i važnosti Oltara domovine usporedio s našom valutom, kunom, koju se kani zamijeniti eurom. Jednostavno se, kaže, polako zatire sve ono za što smo se borili (i izborili) 90-ih godina.

- Gradnju Spomenika domovini pravda na način da je Oltar domovine daleko, visoko, da je do njega teško doći i slično. Međutim, ja mislim da to ne stoji jer su slični spomenici u drugim gradovima postavljeni na takvim mjestima, na brdima i brežuljicima. A, zapravo, Medvedgrad je usred grada, on nam je nadomak. Tako da svi ti razlozi, po mom mišljenju, i ne samo mom, nisu opravdani. Tako da moram konstatirati da je razlog politički jer se cijelo vrijeme ide prema prekidanju one politike koja je stvorila i obranila državu, a ide se u nekom drugom smjeru. Ja to ne mogu razumjeti jer mi se čini da se odustaje od prave nacionalne samostalnosti da bi se priklonilo nekim novim viđenjima položaja Hrvatske, nekim tobože međunarodnim razlozima. No ne mislim da će narod zaboraviti na značenje i vrijednost Oltara domovine, pamćenje naroda jače je od političkih odluka, no bojim se da će Oltar domovine jednostavno biti stavljen izvan fiunkcije - zaključio je Kuzma Kovačić te dodao da se ipak nada da će jedini pravi spomenik nastao u Domovinskom ratu i dalje poštovan te da će zadržati funkciju mjesta na kojem se odaje pijetet svima koji su dali živote za Hrvatsku.