Zagreb

Kraj škole slavi se uz alkohol!

Autor: Biljana Starović / 12.06.2018.

Kraj škole slavi se uz alkohol!

I dok školarci jedva čekaju petak kada počinje njihov dugi ljetni odmor, kod onih starijih baš i ne vlada veselje. Proslave kojim se obilježava kraj škole iz godine u godinu su sve burnije, a školarci se na njima ne osvježavaju sokovima, već alkoholom. 

Iako je prodaja, kao i usluživanje alkoholnih pića maloljetnicima zabranjena, čini se da onima u Hrvatskoj to ne stvara preveliki problem. Prema podacima iz 2015. godine, alkohol je jednom u životu probalo bar 92 % učenika, a njih 87% navelo je da im je alkohol lako dostupan. Brojke koje zabrinjavaju, pogotovo uoči kraja školske godine koje se često slave na neprimjeren način. Kao što je bilo 2015. godine.

- Kad je više od tisuću djece i mladih, većinom 15-godišnjaka, samoinicijativno slavilo kraj školske godine na području Bundeka i Jaruna, a više od stotinu njih trebalo je pomoć medicinskih službi, uglavnom zbog konzumacije alkohola i drugih sredstava ovisnosti. Njih čak 15 hospitalizirano je zbog akutne intoksikacije alkoholom - kazala je  Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo

Prošle godine smanjen je broj onih koji su sudjelovali na proslavama i zatražili medicinsku pomoć. No naši 15 – godišnjaci i dalje se nalaze u samom europskom vrhu što se tiče konzumacije alkohola. 

Programi suzbijanja zlouporabe alkohola ne provode se sustavno u osnovnim i srednjim školama, a nedostaju i preventivni programi koji bi trebali educirati djecu. Lakom opijanju mladih pogoduju i cijene – dvadesetak kuna im je sasvim dovoljno.

- Te uznemirujuće vijesti ne govore samo o djeci, te vijesti ponajprije govore o nama odraslima i da su one alarm koji nas treba natjerati da se zapitamo što smo propustili, odnsono što još trebamo učiniti - rekla je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Izjava: helenca: Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu
00:40 – 00:59
Te...učiniti

Kako bi obilježavanje kraja ove školske godine prošlo mirno, školama je preporučeno da učenicima osmih razreda ne skraćuju nastavu nego da ih što duže zadrže na okupu, kako ne bi imali samostalna okupljanja.