Zagreb

Komunalne akcije: stvarne potrebe građana ili privatni projekti ?

Autor: Biljana Starović / 30.04.2018.

Komunalne akcije: stvarne potrebe građana ili privatni projekti ?

Hoće li, na Bandićev poziv, sudjelovati u izradi Plana gospodarenja otpadom te kakve veze imaju politička korupcija i komunalne akcije u gradskoj četvrti Črnomerec, otkrili su gradski zastupnici HSLS-a. 

Nakon što Plan gospodarenja otpadom nije dobio podršku, gradonačelnik Bandić pozvao je na konsenzus. Uputio je poziv svim klubovima zastupnika u Grdaskoj skupštini da imenuju po jednog predstavnika koji će sudjelovati u radnoj skupini čija će zadaća biti izmjna Plana kako bi bio usvojen. Darko Klasić smatra kako se ovime odgovornost pokušava prebaciti na sve klubove zastupnika.

- Sada smo ostali na dvije lokacije, to je ponuda - uzmi ili ostavi. Ovdje se ništa značajno ne može napraviti bez promjene prostornog plana, a to je pričća koja traje osam do deset mjeseci  - kazao je Klasić, potpredsjednik HSLS-a Grada Zagreba.

HSLS-ovci poručuju kako se komunalne akcije često ne vode prema stvarnim potrebama građana, nego prema privatnim interesima. Pa tako privatni projekti dobiju prednost nad izgradnjom vodovoda ili rasvjeta. Primjera ima i u gradskoj četvrti Črnomerec, gdje se komunalni problemi ne rješavaju prema redoslijedu prema kojem bi trebali - upozorio je vijećnik Gradske četvrti Črnomerec, Tomislav Kolačny.

Kada i dođe do komunalnih akcija, često koštaju pravo bogatstvo, i nekoliko puta više su od tržišnih cijena. Hortikulturna uređenja dječjih igrališta koštaju i po pola milijuna kuna. A još se ne zna koliko bi koštalo uređenje autobusnog okretišta na Črnomercu koje je zadnji put uređeno za vrijeme Univerzijade, a dnevno njime prođe i do sto tisuća ljudi. Kako je rekao gradonačelnik, do ljeta bi sve trebalo biti uređeno.