Zagreb

Koliko otpada stvaraju plastični lampioni?

30.10.2019.

Koliko otpada stvaraju plastični lampioni?

Tijekom blagdana Svih svetih na groblja se najčešće nose plastični lampioni te plastično cvijeće. To stvara veliki ekološki problem koji se dijelom može riješiti planiranje što će se donijeti na groblje, upozorio je gradski zastupnik Renato Petek. Tvrdi kako rješenje za ovaj otpad treba ponuditi država, kao što je to učinila susjedna Slovenija. Inicijativa Zero Waste Croatia apelira na građane da pokušaju naći prihvatljivija rješenja od plastičnih lampiona.  

Umjesto kupovine plastičnih lampiona, koji se teško recikliraju  razdvajaju, kod kuće možete napraviti svoj primjerak. Iako ne postoje točni podaci o količini otpada koji, u Zagrebu, nastaje korištenjem plastičnih lampiona, poznato je da smo u samom europskom vrhu po njegovom broju.

- Oko 50 % ukupne količine otpada od lampiona prikupi se oko blagdana Svih svetih, kada se u Hrvatskoj proizvedu tone plastičnog otpada od lampiona i cvijeća na grobljima. Prosjenjuje se da se radi o godišnjoj količini od oko 35 milijuna nadgrobnih svijeća te oko 20 tisuća tona otpada od lampiona - istaknuo je Renato Petek, gradski zastupnik Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez.

Susjedna Slovenija je prva zemlja u Europskoj uniji, koja je još prije 12 godina počela rješavati problem otpada s groblja. Rješenj u Hrvatskoj moglo bi biti vođenje naknade za zbrinjavanje koja bi se uračunala u cijenu lampiona. 

Petek je pozvao Fond za zaštitu okoliša da uredi regulative oko otpada s groblja, a državne gradske dužnosnike da prilikom posjeta grobljima i spomenicima pokažu ekološku osviještenost.