Zagreb

Kino Europa - novac, laži i još novca

Autor: Tomislav Radnić / 11.04.2019.

Kino Europa - novac, laži i još novca

Nastavlja se trakavica s kinom Europa jer čini se da su obje strane pomalo mutne. Kako doznajemo, niti Grad Zagreb planira europskim novcem uređivati zgradu u Varšavskoj, a pitanje je i može li za to dobiti novac, tako niti trenutni voditelj kina, Boris T. Matić, nije sasvim čist. Navodno je od Države i Grada dobivao milijune kuna pa ispada da je voditi to kinu za gospodina Matića itekako isplativ i unosan posao.

Pročelnik Gradskog ureda za kulturu Tedi Lušetić u nedavnom je pismu upućenom medijima najavio uređenje zgrade u kojoj se nalazi popularno kino Europa, a isto je potvrdio i u izjavi Z1 televiziji.

- Za europske fondove prijava će ići u ovom periodu do 2020. godine, do kada su otvoreni natječaji za europsku baštinu. Projekti se pripremaju i u najskorijem ćemo ih roku prijaviti - rekao je pročelnik Tedi Lušetić za Z1 televiziju.

Treba, dodaje, izraditi projektnu dokumentaciju i onda se ide s 30-ak milijuna kuna vrijednim radovima. Dio će financirati sam Grad, a dio se planira povući iz Europe.

- Radi se o vrlo sličnom modelu koji smo uspješno napravili u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju - zaključio je Lušetić.

No kako doznajemo, ne samo da se nije započelo s izradom bilo kakvog projekta već povlaćenje europskog novca nije ni u planu. Dapače, do spomenutog Lušetićevog pisma - uređenje zgrade u Varšavskoj nitko nije niti spominjao.

Ali ni druga strana nije čista. Prema pisanju portala, tvrtka "Propeler film", koja upravlja kinom Europa, a na čijem je čelu upravo Boris T. Matić, od Države i Grada Zagreba do danas je dobila gotovo 8 milijuna kuna. U vlasništvu spomenute tvrtke nalazi se i luksuzna vila u Istri. Ispada stoga da je voditi kino Europa unosan posao za koji se itekako isplati boriti - pa i prosvjedima, a čini se, i lažnim informacijama da se na njegvu mjestu planira otvoriti narodnjački klub.