Zagreb

Kakvo je mentalno stanje mladih?

Autor: Biljana Starović / 12.10.2018.

Kakvo je mentalno stanje mladih?

Oko 30 % srednjoškolaca osjeća se anksiozno i depresivno te su izloženi stresu, nešto više od 14 % njih  barem je jednom ozbiljno razmišljalo o samoubojstvu... To su samo neki od podataka iz istraživanja na gotovo pet tisuća zagrebačkih srednjoškolaca. A upravo su mladi i njihovo mentalno zdravlje tema ovogodišnjeg Svjetskog dana. 

Iako je uvriježeno mišljenje kako srednjoškolci žive poprilično bebrižno – jer, jedino što moraju je učiti te nemaju velikih životnih problema, istraživanje "Pozitivan razvoj adolescenata Grada Zagreba: analiza stanja", provedeno na gotovo pet tisuća srednjoškolaca pokazuje sasvim suprotno. 

- 25 % do 30 % srednjoškolaca u gradu Zagrebu ima povišenu anksioznu - depresivnu simptomatologiju, prilično veliki broj učenika je pod stresom - kazala je Miranda Novak s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta.

Prve analize istraživanja pokazuju kako su mladi pod svakodnevnim velikim stresom, dok su neki doživjeli teške životne situacije, kao što su smrt člana obitelji ili tešku bolest. Sve to pokazuje kako se mladi suočavaju s izazovima života u 21. stoljeću. No na mlade se treba gledati kao potencijal za budućnost. 

- Jedan veliki dio mladih govori da se dobro osjeća u školi, da ima dobar odnos i komunikaciju s nastavnicima, više od 70 % izvještava o dobroj komunikaciji s roditeljima, govore da imaju prijatelje koji ih podržavaju. Značajno je napomenuti da, iako njih 60 % ne voli ići u školu, njih 80% planira nastavak školovanja - istaknula je Novak. 

Kako bi se naglasila važnost prevencije mentalnih teškoća i poremećaja u adolescenciji, i Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen je upravo toj temi. Mentalno zdravlje mladih jedan je od prioriteta Grada Zagreba. 

- Mladi ljudi vrlo teško artikuliraju problem koji imaju, govore jezikom koji mi vrlo često ne razumijemo, a tu komunikacijsku barijeru ćemo kroz, ove debate i kroz aktivnosti koje poduzimamo, pokušati osvijestiti - rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, Vjekoslav Jeleč.

Problem depresije ne postoji samo u Hrvatskoj, brojke pokazuju kako će do 2030. godine to biti treća bolest svijeta.