Zagreb

Jedini Zoo na svijetu s čovječjom ribicom!

10.01.2020.

Jedini Zoo na svijetu s čovječjom ribicom!

Kako bi građane potaknuo na upoznavanje hrvatskih endemskih vrsta životinja i njihovu zaštitu, Zoološki je vrt napravio nastambe za čovječju ribicu i dinarskog voluhara. Tako je postao jedini na svijetu u kojem se mogu vidjeti te dvije endemske vrste.

Čovječja ribica smještena je u nastambu vrijednu 110 000 kuna, a koju su uređivali proteklih šest mjeseci. Terarij je uklopljen u mračni prostor obložen umjetnim kršom, a do njega se dolazi kroz uske prolaze, baš kao u pravoj špilji - ističe ravnatelja ZOO-a Damir Skok.

Čovječje ribice su u gradski Zoo stigle uslijed jakih kiša i poplava koje su ih izbacile iz prirodnih staništa. Tzv. ispiranje čovječjih ribica prirodni je fenomen kojim se smanjuje broj jedinki u prirodi jer ih zbog konfiguracije terena nije moguće vratiti pod zemlju, a taj fenomen stručnjacima omogućuje proučavanje. 
 
No, tu je i dinarski voluhar.
– Specifični su po svojem repu. Osim što je dug od osam do deset centimetara, što je polovica duljine njihova tijela, jedini je način kako ih raspoznajemo. Svaki ima drugačije raspoređene sive mrlje na njemu. Od ukupno 38 dinarskih voluhara posjetitelji će moći vidjeti tri četveromjesečna “dječaka”. Ostale jedinke obje vrste koje nisu izložene smještene su u takozvanom “backstageu”.  - ističe Damir Skok.