Zagreb

HDZ-ovci - glasanju po savjesti da, ali ne uvijek; hoćemo li i o produžetku Branimirove glasati po savjesti?!

Autor: Tomislav Radnić / 14.11.2019.

HDZ-ovci - glasanju po savjesti da, ali ne uvijek; hoćemo li i o produžetku Branimirove glasati po savjesti?!

Priča s glasanjem po savjesti u HDZ-u ide dalje jer se po tom pitanju oglasila i druga strana. Tvrde, naime, da je Ivan Kujundžić, novi predsjednik Kluba HDZ-a u Gradskoj skupštini, na sastanku Kluba tvrdio da će, kao i ostali njegovi članovi, biti suzdržan po pitanju Demografske strategije Milana Bandića, a onda je u zadnji tren, bez da je ikoga o tome obavijestio, promijenio mišljenje i glasao za Strategiju.

Upravo u tome je problem, govori nam naš izvor iz užeg vrha zagrebačkog HDZ-a. Nije problem glasati po savjesti, ali o tome bi se, barem, trebalo obavijestiti stranačke, odnosno, klupske kolege. Ispada, nakon svega, da je Ivan Kujundžić postupio poput Miroslava Polovanca, Joze Miličevića ili Ilije Ćorića koji su prošle godine, bez da su ikome rekli i bez da je itko mislio da će tako napraviti, podržali Proračun Grada Zagreba, iako su, dakle, ranije tvrdili da to neće učiniti. Jedini razlika je što je Proračun Milanu Bandiću tada prošao baš zahvaljujući njihovim rukama, dok Demografska strategija, unatoč Kujundžićevoj ruci, gradonačelniku ipak nije prošla.

Zagrebačka Demografska strategija, pojašnjava nam naš izvor, kosi se s onom Vlade Republike Hrvatske i to je bio jedini razlog zašto su zagrebački HDZ-ovci po tom pitanju odlučili ostati suzdržani. O svemu su ranije, navodno, obavijestili i koalicijskog partnera, Milana Bandića, te ga tražili da Strategiju povuće s dnevnog reda ne bi li izbjegli situaciju da ona ne prođe. No kako je gradonačelnik Strategiju ipak odlučio ostaviti u dnevnom redu, ona mu nije prošla.

- Gradska Demografska strategija u suprotnosti je sa Demografskom strategijom Republike Hrvatske jer gradska traži da se ukinu porezna rasterećenja koja je Država donijela za mlađe od 30 godina, kao i podizanje plaće oslobođene od poreza s 3800 na 4800 kuna. Razlog Bandićeva protivljenja tome je jer time Grad Zagreb i sve ostale jedinice lokalne samouprave gube dio novca, a politika Vlade RH je da građanima ostane više novca, a ne jedinicama lokalne samouprave. Osim toga, tu je i mjera roditelj-odgajatelj koju zagovara zagrebačka Strategija što isključuje slanje djece u dječje vrtiće, dok državna Strategija želi djecu uključiti u vrtiće što ranije, već od pete godine života, što je i preporuka Europske komisije; radi se o takozvanoj Barcelonskoj povelji - pojašnjava HDZ-ov izvor za Z1 televiziju razloge protivljenja Demografskoj strategiji koju je na posljednju sjednicu Gradske skupštine uputio gradonačelnik Milan Bandić.

Stoga se pitaju koji je bio interes Ivana Kujundžića da je podrži, i to na takav način, da prvo kaže da je neće podržati, odnosno, da će glasati kao i klupski mu kolege, a onda u posljednji tren promjeni mišljenje i digne ruku za Demografsku strategiju Milana Bandića koja je, dakle, u suprotnosti s onom Vlade Republike Hrvatske.

- Ivan Kujundžić na sastanku Kluba bio je za odluku da se zagrebačku Demogarfsku strategiju ne podrži, a onda je promijenio mišljenje i glasao za nju. Objašnjenje za to gotovo da i nije dao, samo je rekao da je glasao po svojoj savjesti. Razumijem glasanje po savjesti kada su u pitanju osjetljive teme poput pobačaja, zlostavljanja djece ili žena, ali ovo nisu situacije u kojima se glasa po savjesti. Pa što ćemo sada i o produžetku Branimirove glasati po savjesti?! Na takav način ulazimo u anarhiju jer se ne poštuju odluke tijela stranke. Ako smo se dogovorili da Strategiju nećemo podržati, onda se toga trebamo i držati, a ne u posljednji tren mijenjati mišljenje kako nam paše. No za Ivana Kujundžića ipak nitko nije tražio sankcije, ni Drago Prgomet ni skupštinski Klub, samo nas zanima što dalje jer nam ovakvo ponašanje samo može stvoriti probleme. Zabrinuti smo jer se ovakvo nešto nikada nije dogodilo, to nam može stvoriti probleme, kako u Klubu i u stranci, tako i u koaliciji. Kujundžić nije ovdje glasao samo protiv svojih kolega iz skupštinskih klupa već protoiv svoje Vlade - kategoričan je naš izvor iz HDZ-a.

U jednom od ranijih tekstova pisali smo i kako je Ivan Kujundžić predložen za predsjednika Kluba HDZ-a u Skupštini kako bi napokon stao pravi mali rat na relaciji Prgomet-Mikulić jer je, navodno, on jedina osoba koja može pomiriti zaraćene strane. Sada se čini da je ratu samo pridonio te da je razdor među strujama u gradskom, ali i nacionalnom HDZ-u, iz dana u dan sve veći. A bliže nam se svi po redu izbori, predsjendički koncem godine pa nacionalni iduće, a onda i lokalni 2021. godine. Ovakvi odnosi stranci mogu samo naštetiti, pogotovo na lokalnoj razini, pa bi se ponovno moglo dogoditi da velika stranka kao HDZ ponovno u glavnom gradu ostane samo privjesak Milanu Bandiću.