Zagreb

HDZ-ov Ivan Kujundžić dao ostavku na mjesto zastupnika u Gradskoj skupštini

Autor: Tomislav Radnić / 20.11.2019.

HDZ-ov Ivan Kujundžić dao ostavku na mjesto zastupnika u Gradskoj skupštini

Ivan Kujundžić, relativno novi HDZ-ov zastupnik u Gradskoj skupštini, nedavno izabran i za predsjednika Kluba HDZ-a u gradskom parlamentu predsjedniku HDZ-a Zagreb Andriji Mikuliću podnio je ostavku na mjesto zastupnika.

Iako sukobi frakcija u HDZ-u, kako nacionalnom, tako i onom najvećem, zagrebačkom, traju već dugo, sve je kulminiralo ulaskom Ivana Kujundžića u skupštinske klupe. On je, navodno, bliži desnom krilu HDZ-a iza kojega stoji Milijan Brkić, a čini se i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić, dok su ostali HDZ-ovi skupštinari, zajedno s predsjednikom Skupštine Dragom Prgometom, bliži predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću. Atmosfera zavađenih frakcija došla je do usijanja kada je Gradski odbor stranke, na prethodni prijedlog Predsjedništva HDZ-a Zagreb, Ivana Kujundžića izabrao za predsjednika Kluba HDZ-a u Gradskoj skupštini. Skupštinski HDZ-ovci, naime, na tom su mjestu vidjeli skupštinara i poznatog zagrebačkog ginekologa Mislava Hermana.

No izabran je Kujundžić, i to 29. listopada pa su skupštinski mu kolege, navodno, počeli "kuhati" protiv njega, a to se i obistinilo i u pismu koje je Drago Prgomet poslao Andriji Mikuliću 12. studenoga, u kojem se, između ostaloga, požalio na Kujundžićevo ponašanje prilikom glasanja o Demografskoj strategiji Grada Zagreba.

Kujundžić je, podsjetimo, suprotno stranačkim kolegama, tu Strategiju podržao, iako ona gradonačelniku Milanu Bandiću ipak nije prošla, no Drago Prgomet požalio se Mikuliću zbog toga te tražio upute što i kako dalje.

- Na samoj sjednici kod glasanja za Strategiju zastupnik Ivan Kujundžić glasovao je protivno odluci Kluba, tj. podržao je navedenu Strategiju. Nakon čega smo sazvali sjednicu Kluba te tražili obrazloženje za navedeno glasanje koje je bilo protivno dogovoru Kluba. Obrazloženje zastupnika Kujundžića bilo je da glasa po savjesti i da će tako i u budućnosti činiti. Molim upute za daljnje postupanje, tj. zaslužuje li ovakvo ponašanje sukladno Statutu HDZ-a reakciju nadležnog političkog tijela, tj. Gradskog odbora HDZ-a Zagreb. Ili će to postati uobičajen obrazac ponašanja toleriran i potican od strane istog tijela - stajalo je, između ostaloga, u pismu Drage Prgometa upućenom Andriji Mikuliću.

Ivana Kujundćžića, kaže, to je povrijedilo i prelilo mu čašu strpljenja pa je odlučio povući se iz sukoba frakcija u zagrebačkom HDZ-u i posvetiti se onome od čega živi i što voli, kiparstvu.

- Prošlo je gotovo tri tjedna od kada je Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba, u demokratskoj proceduri, izabrao mene za predsjednika Kluba zastupnika u Skupštini Grada Zagreba, na čemu sam bio zahvalan i ustrajan u želji da predano obavim doista važan i kompleksan povjereni mi zadatak. No, od samog izbora do danas nije se dogodio niti jedan pozitivni trenutak ili razgovor oko novog konstituiranja našeg Kluba. Naprotiv, samo destrukcija i pokušaji difamiranja mog izbora, a time i nepoštivanja najvišeg političkog tijela Gradskog odbora HDZ-a kao i mene osobno, izabranog na tu funkciju. No ovo je novi moment, koji ima neki drugi politički aspekt, koji doista nije dobro shvaćen, što mi je uistinu žao. U ovo pred Božićno i izborno vrijeme, kada stranka mora djelovati jedinstveno i bez turbulencija, doista ne želim biti teret u ovom sastavu i radu našeg kluba u Skupštini te dalje svojom prisutnošću zaoštravati poljuljane međuljudske odnose. Ovim svojim činom želim skrenuti pozornost na moral i etiku u politici, važnost življenja po savjesti, a tako isto i glasovanja po savjesti, a nikako po nametnutoj kolektivnoj svijesti bez dijaloškog okvira, u kojem su zabranjena sva propitivanja vrijednosnog sustava i svakog problema. Onu svijest koja nas sa zebnjom evocira na partijsku kolektivnu svijest - napisao je Ivan Kujundžić opraštajući se od skupštinskih klupa.

Tko će doći na njegovo mjesto, još nije poznato, no jedno se zna - gradonačelniku Bandiću sada će, po mnogima sporne, izmjene i dopune GUP-a puno lakše proći jer Ivan Kujundžić bio je jedan od rijetkih, ako ne i jedini zastupnik većine koji se drznuo u pitanje dovoditi legitimnost predloženih izmjena i dopuna GUP-a, govoreći da se pri donošenju tako važnog dokumenta struka i politika moraju pomiriti. Ako uzmemo u obzir da se struka već nekoliko puta negativno izjašnjavala o GUP-u, pitanje kako bi se Kujundžić postavio na sjendici Skupštine na kojoj će se o njemu i odlučivati, vjerojatno na onoj 9. prosinca, a samo jedan glas manje GUP bi mogao srušiti.