Zagreb

GRIPA STIGLA U EUROPU, PREKSUTRA POČINJE CIJEPLJENJE!

04.11.2019.

GRIPA STIGLA U EUROPU, PREKSUTRA POČINJE CIJEPLJENJE!

Gripa je stigla u Španjolsku i Englesku, pa tako kuca i na vrata Hrvatske, u kojoj cijepljenje počinje u srijedu, i to po prvi puta ikad sa učinkovitijim, četverovalentinm cijepivom. Spremno je čak 360 tisuća doza.

KONAČNO I U HRVATSKOJ

Prvi put u Hrvatskoj četverovalentno cjepivo protiv gripe - ponosno ističu zadnjih tjedana stručnjaci i infektolozi, te dodaju kako takvo cjepivo zbog povećanog sastava različitih sojeva gripe pruža veću učinkovitost, odnosno povećava podudarnost s virusom koji će cirkulirati, odnosno mutirati. 

Nabavljeno je i 60 tisuća doza više nego lani, sveukupno 360 tisuća - iz HZJZ-a tvrde kako su sretni što je HZZO dao zeleno svjetlo, jer se radi o 60 tisuća doza skupljeg cjepiva.

No, treba napomenuti kako je zbog raznih kampanja proteklih godina pala procijepljenost koja se, tvrdi struka, malo po malo vraća na poželjnije razine. Naime, prije 10 godina se naručivalo i po 600 tisuća doza, a onda je antivakcinalni pokret u Hrvatkoj dobio veću pozornost, pa je i pala želja za cijjepljenjem, ističu brojni stručnjaci.

Besplatne doze su osigurane, među ostalim, za starije od 65, kronične bolesnike, trudnice, zdravstvene djelatnike.