Zagreb

Grad ili selo? Pajceki i kokoši još uvijek na Jakuševcu

Autor: Matea Ćorić / 05.09.2018.

Grad ili selo? Pajceki i kokoši još uvijek na Jakuševcu

Ako smrdi, neka onda smrdi pošteno. Zašto bi stanovnicima Jakuševca i okolnih naselja smrdjelo samo tamošnje odlagalište otpada, kad se tom smradu može pridodati i onaj domaćih životinja, točnije - svinja. Već godinama traje prava bitka stanovnika tog zagrebačkog naselja sa susjedima koji, eto, usred glavnog grada Hrvatske imaju - farme svinja. 

Farme su još prije nekoliko godina trebale biti preseljene, što je Grad kanio i sufinancirati, no do dana današnjeg s Jakuševca nije otišla ni jedna jedina farma pa su problemi, a s njima i nesnosan smrad domaćih životinja, ostali lebdjeti negdje u jakuševečkom zraku. 

Podsjetimo, plan gradske uprave je te farme iseliti, a pronađen je i prostor između Jakuševca i Mičevca, gdje bi im se sufinancirala gradnja zamjenskih hala. Iako su iz Grada uvjeravali da će se problem do 2015. riješiti, rok je u posljednji čas produljen do 30. lipnja 2015.

Novi je rok navodno određen kako bi se mogao dovršiti postupak dodjele potpora za premještanje, odnosno zatvaranje proizvodnih kapaciteta za poljoprivredna gospodarstva, za što je potrebno dobiti i suglasnost Ministarstva poljoprivrede.

Premda je gradonačelnik stanovnicima jasno poručio da se moraju pomiriti s time da je Jakuševec postao dio grada i da se u njemu više ne može živjeti po seoskim običajima, nije imao hrabrosti podvući crtu. Dodao je i da je smrad u naselju zbog njihova uzgoja životinja intenzivan na što se posebno žale stanari u novim zgradama. 

Iz nadležnog Ureda za poljoprivredu poručili su kako im treba još vremena da se pronađu alternativne lokacije u blizini Jakuševca na koje će vlasnici moći premjestiti svoje farme.